Kult(ura)

Vlada TK će podržati Međunarodni horski šampionat „Lege Artis“ Tuzla

Organizacija 8. po redu Međunarodnog horskog šampionata „Lege Artis“ Tuzla bila je povod za današnji susret premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa umjetničkim direktorom Šampionata Jasminom Hasićem. Kako je istakao direktor Hasić, radi se o festivalu takmičarskog i edukativnog karaktera za višeglasne horske ansamble, u kojem su učesnici podijeljeni u nekoliko kategorija.

„Značajna je kulturna, ekonomska i turistička dimenzija ovog festivala. On već duži niz godina privlači značajan broj umjetnika u Tuzlu i naš kanton. To da će na takmičenju nastupiti dječiji horovi, ženski, muški i mješoviti horovi, horovi koji izvode duhovnu muziku, pop/rock horski ansambli i etno sastavi, dovoljno govori o dimenzijama ovog šampionata. Ovogodišnji 8. po redu Međunarodni horski šampionat „Lege Artis“ Tuzla je prilika da eliminišemo negativan utjecaj pandemije COVID-19 i da uz dodatni angažman grupno muziciranje na „velika vrata“ vratimo u Tuzlu“, rekao je direktor Hasić ističući da se ovogodišnji festival održava u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom u Tuzli, gdje će i biti održan od 15. do 18. juna ove godine.

Premijer Tuzlanskog kantona pohvalio je ovu inicijativu i uopće razvoj kulture i umjetnosti u Tuzlanskom kantonu.

„Međunarodni horski šampionat manifestacija je od posebnog značaja za Tuzlanski kanton i BiH ali ima izuzetan značaj za razvoj horske-umjetničke muzike na prostoru jugoistočne Evrope. Kultura i umjetnost su, uz sport i druge djelatnosti naša duhovna nadgradnja i drago nam je biti u prilici da, uz podršku razvoju privrede i nekim projektima od egzistencijalnog značaja, podržimo i organizaciju ovakvih događaja. Šampionat sigurno u značajnoj mjeri obogaćuje naš kulturni ambijent. Uzimajući u obzir da uz promociju horskog pjevanja i doprinosa razvoju kulture, ovakvi događaji istovremeno doprinose i ekonomskom i turističkom razvoju sredine u kojoj se održavaju, Vlada Tuzlanskog kantona će sagledati mogućnosti da pomogne njegovo održavanje i time da dodatni podstrek za dalji razvoj.

Na vrh