Sport

Vlada TK: 100 godina RSD Sloboda

Obilježavanje jubilarnih stotinu godina djelovanja Radničkog sportskog društva Sloboda, bio je povod da premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i ministar kulture, sporta i mladih Srđan Mićanović upriliče prijem za članove Društva.

„Sportisti, sportski radnici i članovi Slobode su prolazni, Sloboda je vječna i rezultati koji su ostvareni ostaju vječno zabilježeni. I to je razlog zbog kojeg značajniju pažnju moramo posvetiti ovom jubileju. Jubileju na koji svi građani Tuzlanskog kantona i svi građani Tuzle mogu i trebaju biti ponosni. Jubileju kojeg nema priliku obilježiti veliki broj sportskih kolektiva. Imajući u vidu sve navedeno Vlada će iznaći mogućnosti da skladno trenutnim mogućnostima pomogne obilježavanje ove značajne godišnjice“, rekao je danas premijer Tulumović, ističući da je Sloboda najstarije sportsko društvo u Bosni i Hercegovini i jedno od najstarijih u regionu.

„Ono što smo premijer Tulumović i ja željeli danas, jeste da vidimo kako Vlada Tuzlanskog kantona može pomoći obilježavanje godišnjice i održavanje ove manifestacije. Vrlo nam je važno to što smo čuli da su svi klubovi izuzev fudbalskog kluba Sloboda likvidni, finansijski konsolidovani, i da su sposobni ispunjavati svoje obaveze. Sigurni smo da će i fudbalski klub Sloboda izaći iz tog dugogodišnjeg problema“, rekao je ministar Mićanović.

Tokom sastanka su prezentirani samo neki od najvažnijih i najzanimljivijih pokazatelja, a koji se tiču trenutnog stanja, ali i historijata RSD Sloboda.

„I po broju sportova i po broju članova ovo sportsko društvo spada među najveće. Okupljamo 13 sportskih klubova i tamburašku sekciju, aktivno angažiramo oko 2000 sportista, i smatramo da kao takvi zavrjeđujemo pažnju društva u cjelini. Drago nam je da smo naišli na razumijevanje najodgovornijih ljudi u Kantonu i očekujemo da se određene stvari pokrenu i iniciraju da se sport na adekvatan i sistemski način riješi ne samo u kantonu, nego i u Federaciji i državi BiH“, rekao je predsjednik Skupštine RSD Sloboda Bahrija Tanović.

Podsjetimo da je obilježavanje 100-te godišnjice djelovanja RSD Sloboda lepeza aktivnosti koje su realizirali svi sportsku klubovi okupljeni oko Društva. U proteklom periodu sportski klubovi su upriličili takmičenja i utakmice povodom obilježavanja jubileja, a kruna obilježavanja bit će centralna proslava, planirana u decembru, kojom prilikom će biti promovisan Almanah, knjiga „100 godina Slobode“, te će biti i dodijeljena priznanja najistaknutijim i najzaslužnijim sportskim radnicima i sportistima Radničkog sportskog društva Sloboda.

Osim premijera Tulumovića, ministra Mićanovića i predsjenika Tanovića, današnjem prijemu su prisustvovali i predsjednik Upravnog odbora RSD Sloboda Tuzla Aid Berbić, generalni sekretar RSD Sloboda Tuzla Jasenko Elezović, članica Skupštine RSD Sloboda i predsjednica Atletskog kluba Sloboda Kada Delić i  predsjednica Streljačkog invalidskog kluba Tuzla Kadira Nukić.

 

Na vrh