Aktuelno

Vlada postigla dogovor sa sindikatom

Delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i Saveza samostalnih sindikata TK danas su postigle dogovor i stvorile preduslove za produženje kolektivnih granskih ugovora za 2018. godinu.

Nakon pregovora i konstruktivnog usaglašavanja, te uvažavanja realnosti i objektivnih mogućnosti, danas je dogovoreno da osnovica za obračun plaća u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave u Tuzlanskom kantonu od prvog januara 2018. godine iznosi 404 KM, a da se naknade za ishranu i korištenje godišnjeg odmora zadrže na nivou 8 KM odnosno 50% prosječne plaće u FBiH.

Gledano procentualno radi se o povećanju plaće za oko 6,5%.

U svom obraćanju premijer Gutić se predstavnicima sindikata zahvalio na uvažavanju i pokazanom razumijevanju, kao i činjenici da je Sindikat u proteklom periodu bio stabilizirajući faktor na području Tuzlanskog kantona.

„Činjenica je da je budžetskim korisnicima 2012. godine smanjena plaća i meni je zadovoljstvo što smo danas u prilici da ispravimo taj potez i da našim uposlenicima kompenziramo ono što im je tada uzeto. Ono što nam u narednom periodu predstoji, a i sindikati su se s tim složili, jeste praćenje situacije i finansijskih prilika, te da razgovaramo o dinamici i mogućnostima kako bi smo zadržali likvidnost budžeta ili da u slučaju pozitivnih finansijskih prilika razgovaramo i o dodatnom poboljšanju standarda budžetskih korisnika“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Također, danas je dogovoreno i da se u narednim danima nastave razgovori sa sindikatom policijskih službenika, a u cilju usaglašavanja i implementacije Zakona o plaćama policijskih službenika, te stvaranja preduslova da i ovaj sindikat sa Vladom potpiše kolektivni granski ugovor za 2018. godinu.

„Nesporan je napredak koji je ostvaren u proteklom periodu, a činjenica da, za razliku od drugih kantona, ovdje nije bilo masovnih tužbi, govori da su jednim dijelom i radnici, svojim domaćinskim odnosom, doprinijeli ostvarivanju tog napretka“ istaknuo je predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata TK Fahrudin Šahović, te se zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona na iskazanom razumijevanju.

Na vrh