BiH

VISOKI PREDSTAVNIK Schmidt vanredno s ambasadorima PIC-a: Međunarodna zajednica neće dozvoliti sukob u BiH

Ovakve se najave ponekad odbacuju kao puka politička retorika. Ja ne mislim tako: svjedočimo provođenju političke agende kojom se ugrožava teritorijalni integritet BiH.

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je tokom vanrednog sastanka s ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) razgovarao o aktuelnim dešavanjima u BiH i prezentirao im svoja zapažanja.

Komandant EUFOR-a, generalmajor Laszlo Sticz, također je dao svoju ocjenu sigurnosne situacije u BiH.

Visoki predstavnik je posebnu pažnju posvetio ponovljenim najavama o otcjepljenju koje dolaze od rukovodstva Rs.

– Ovakve se najave ponekad odbacuju kao puka politička retorika. Ja ne mislim tako: svjedočimo provođenju političke agende kojom se ugrožava teritorijalni integritet BiH.

Zvaničnici Rs trebali bi objasniti svoju kritiku provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Otcjepljenje od države Bosne i Hercegovine u svakom slučaju nije opcija.

Evropske integracije ne smiju biti dovedene u pitanje. Ali, moramo garantirati i prava entiteta, što već i radimo. Svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo živjeti u miru i bez diskriminacije.

Ovo su činjenice: ne postoji zakonsko pravo na otcjepljenje i entiteti nisu države. Entiteti postoje samo zato što postoji BiH. Ko god to dovodi u pitanje prihvata sukob, a međunarodna zajednica to neće dozvoliti.

Vrlo pažljivo pratimo da li se i kakve aktivnosti poduzimaju u Rs koje bi mogle voditi ka narušavanju reda u BiH. Međunarodna zajednica garantira postojanje države BiH, kao i mir i sigurnost svih građana ove zemlje.

Niko nema pravo da to ugrožava. Svaki pokušaj destabiliziranja smatram ozbiljnim ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Građani ove zemlje napravili su iskorake ka pomirenju i suživotu koji su prije trideset godina djelovali nezamislivo.

Stoga je jasno u kojem pravcu sve zajednice u ovoj zemlji žele ići – ka prosperitetnoj budućnosti u Evropskoj uniji. To je ono što političke elite moraju ostvariti – rekao je nakon sastanka Schmidt.

Na vrh