BiH

Visoka delegacija Ujedinjenog Kraljevstva u Srebrenici: Podrška Memorijalnom centru jer učimo iz prošlosti zbog budućnosti

Danas je visoka delegacija  Ujedinjenog Kraljevstva, predvođena specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan lordom Stuartom Peachom i ambasadorom Julianom Reillyem , posjetila Memorijalni centar Srebrenica i odala počast na mezarju i spomen obilježju ubijenim Bošnjacima u genocidu iz 1995. godine. Tom prilikom su se susreli sa rukovodstvom Memorijalnog centra, na čelu sa direktorom dr. Emirom Suljagićem.

 

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica je predvodio obilazak sadržaja Memorijalnog centra, uključujući mnogobrojne izložbe i radne prostorije. Obilazak izložbi “Koracima onih koji (ni)su prešli” i “Život iza polja smrti”, zatim Arhiva, studija za usmenu historiju i konzervatorske radionice je propraćen s posebnim interesovanjem gostiju. Radi se o novijim sadržajima koji su uspostavljeni projektnim aktivnostima sa partnerskim organizacijama i institucijama – među njima i projekat “Istina, dijalog, budućnost” koji ulazi u treću godinu implementacije uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. U okviru ovog projekta je održano niz edukacija, razmjena, radionica i konferencija, a omogućena je i oprema neophodna za očuvanje ličnih predmeta, prikupljanje dokumentacije i svih drugih neophodnih aktivnosti za rad i misiju Memorijalnog centra.

 

“Već skoro tri godine smo u formalnom partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom kroz projekat “Istina, dijalog, budućnost” u okviru kojeg smo razvili značajan dio sadržaja Memorijalnog centra. Smatram prioritetom to da najprije preživjeli, ali i drugi koji osjećaju Srebrenicu svojom historijom, budu ti koji će utvrditi način kako ćemo zabilježiti genocid u Srebrenici u bosanskohercegovačkoj historiji. Ponosni smo što su dvije izložbe koje javnost može pogledati naše samostalne, na kojima su radili kustosi centra Azir Osmanović i Hasan Hasanović, a to ne bismo mogli bez naših partnera. Također, izdali smo dvanaest publikacija u ovom periodu, od kojih su dvije obrazovni programi o genocidu u Srebrenici za srednje škole i univerzitete. Tu je i oprema za arhiv u skladu sa  svjetskim standardima, neophodna za očuvanje naše historije. Još mnogo toga je urađeno uz pomoć Ujedinjenog Kraljevstva u Memorijalnom centru, i ovim putem im se iskreno zahvaljujem na povjerenju i konkretnoj saradnji. Njihova kontinuirana podrška nam je omogućila da uspostavimo trajne prakse koje imaju, i nastavit će imati, historijski značaj za čuvanje sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici kroz memorijalizaciju i kulturu sjećanja”, kazao je Suljagić.

Delegacija je održala sastanak sa mladim članovima i članicama tima Memorijalnog centra gdje su razgovarali o njihovoj perspektivi dosadašnjeg i budućeg rada institucije, ali i temama kao što su negiranje genocida i ratnih zločina, prilikama za mlade i razvoju dijaloga sa njihovim vršnjacima i vršnjakinjama u regionu. U Memorijalnom centru radi veliki broj mladih ljudi koji su većinom srodnici žrtava genocida, i uključeni su u neke od najvažnijih aspekata djelovanja institucije kao što su usmena historija i prikupljanje i konzervacija ličnih predmeta žrtava. „Ono što se ovdje dogodilo je genocid. Odajem počast svima koji su ovdje ubijeni, preživjelima, njihovim porodicama i svima koji žaluju. Memorijalni centar Srebrenica ima ključnu ulogu pomažući svima nama da razumijemo šta se dogodilo, kako o tome govoriti, kako izgraditi dijalog i kako naučiti lekcije da bi se spriječilo ponavljanje. Svijet, naš svijet, je i dalje uznemiren i potresen ratom, konfliktom i neprekidnim stradanjem i razaranjem. Zato, sada više nego ikada, čak i kada je bolno, i kada je teško, moramo učiti iz prošlosti zbog usmjeravanja budućnosti. I ta budućnost mora sadržavati nadu za sav ljudski rod i put ka pomirenju.

 

Ujedinjeno Kraljevstvo podržava Memorijalni centar Srebrenica kroz programe i projekte i nastaviće sa tom podrškom jer je ovaj rad jako važan. Potresen sam ovim iskustvom i svi moramo zajedno raditi na izgradnji bolje budućnosti,” rekao je lord Peach nakon posjete.

 

Na vrh