Aktuelno

Visit Tuzla – Grad soli postaje omiljena turistička destinacija i u zimskim mjesecima

Sasvim normalno je bilo očekivati da zbog Panonskih jezera grad Tuzla je omiljena destinacija turista iz cijelog regiona tokom ljeta. Međutim ove godine Tuzla postaje atraktivan grad za posjetiti i u toku zime.

Prvenstveno pri tome mislimo na zabavnu atrakciju Zimski grad Tuzla, koji je svoja vrata otvorio posjetiocima prošle sedmice. Centralni gradski trg, Trg slobode (koji je ujedno i najveći ovakav prostor u BiH), ispunjen je prigodnim kućicama u kojima posjetioci mogu pronaći posebne gastronomske delicije, kuhano vino, rakiju, razne vrste osvježenja ali i unikatne suvenire.

vt2

vt3

vt4

vt5

vt6

U okviru Zimskog grada je instaliran i centralni stage na kome su svaku noć zanimljivi koncerti. Pored aktuelnih grupa koje dolaze iz Tuzle, posjetioce Zimskog grada u narednom periodu će zabavljati i regionalne zvijezde. Tako je već za nedjelju najavljen nastup popularne Beograđanke, Lene Kovačević. Stand up komedija Peđe Bajovića na programu je 17. decembra, Goca Tržan 18., a Amel Ćurić nastupit će 20. decembra, dok će 26. decembra publiku zabavljati popularna Crvena jabuka. Posebna poslastica je doček Nove godine koji na ovom mjestu organizuje Grad Tuzla i na kome su glavne zvijzde večeri, momci iz benda Plavi orkestar. Slavlje u Zimskom gradu se nastavlja i nakon dočeka Nove godine, jer kako sami organizatori naglašavaju dešavanja su podijeljena u tri dijela, Adventski dio koji traje do katoličkog Božića, zatim pred novogodišnje slavlje i doček Nove godine, te završni dio sa pravoslavnim Božićem, koji traje do 7.januara 2019 godine.

vt7

vt8

vt9

vt10

Osim Zimskog grada u Tuzli ovih dana vrijedi posjetiti i klizalište koje je ove godine postavljeno na Panonskim jezerima. Iz uprave klizališta poručuju da je ovo zabava za cijelu porodicu, a na klizalištu se možete i ugrijati i osvježiti u caffe baru koji je u sklopu kompleksa. Klizalište radi svaki dan od 10 do 22 sata uz mogućnost iznajmljivanja klizaljki.

vt11

vt12

vt13

Ukoliko ste ipak pobornik „druženja u zatvorenim prostorima“ preporučujemo vam da nakon kuhanog vina u Zimskom gradu posjetite jedan od najboljih i najorginalnijih restorana u regionu MamaMia Origins Steak & Wine restaurant,  koji se nalazi odmah do Zimskog grada. Vrhunsko pripremljeni stekovi i druge delicije od mesa uz iznimnu vinsku kartu, sigurni smo da će vas oduševiti. A ako ipak preferirate tradicionalnu bosansku kuhinju onda je naša preporuka da posjetite restoran Čaršijska česma koji se nalazi u samom centru grada.

vt14

vt15

vt16

Da bi grad dobio u ovo pred blagdansko vrijeme, zanimljiv kolorit pobrinula se i Gradska uprava koja je posebno ukrasila veći dio centralne gradske zone.

Nakon svega nabrojanog možemo vam samo toplo preporučiti „posjetite Tuzlu“ i dobro se zabavite.

Na vrh