Aktuelno

Više stotina Tuzlaka jasno poručilo: Želimo čist zrak, a ne rak

Danas je Pokret za čist zrak na Trgu slobode u Tuzli u 12.00 sati sati organizirao mirno okupljanje nakon čega je uslijedila mirna šetnja građana Tuzle. Njihovom pozivu za ovaj mirni protest odazavlo se blizu 1.000 građn Tuzle.

– Cilj mirnog okupljanja i šetnje je da ukažemo svim odgovornim pojedincima i institucijama na različitim nivoima vlasti na alarmantno stanje uzrokovano velikim zagađenjem zraka u Tuzli. Želimo pokazati da smo svi složni i da želimo čisti zrak – kazao je za Fenu Srđan Janjić iz Pokreta za čisti zrak.

Iz godine u godinu, kako je dodao, situacija je sve gora i građani, očekuju konkretne korake koji će kratkoročno i dugoročno stvoriti u Tuzli puno bolje uvjete za život.

– Ne želimo da budemo poznati kao najzagađeniji grad u Europi, ne želimo da nam djeca oboljevaju od hroničnih bolesti disajnih puteva, ne želimo da naši građani prije vremena umiru od srčanih i moždanih udara kao posljedica disanja otrovnog zraka – naveo je Janjić.

Na sastancima s predstavnicima institucija, kako je dodao, već su predložili određene kratkoročne i dugoročne mjere da bi se stanje popravilo. Dodao je da će 4,5 miliona KM biti uloženo od Grada Tuzla za toplifikaciju, a također na kantonalnoj skupštini je prihvaćen nacrt zakona kojim je predviđemo da se objekti preko 200 metara kvadratnih moraju priključiti na sistem centralnog grijanja.

Na vrh