Aktuelno

Više od trećine novooboljele djece sa malignim oboljenjima s područja TK

Na Klinici za dječije bolesti obilježena je treća godišnjica od adaptacije Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla. Otkako je uspostavljeno ovo odjeljenje djeca oboljela od malignih oboljenja ne moraju ići na liječenje van granica našeg kantona, kako je prije bio slučaj.

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti PIPOL, uz UKC Tuzla i veliki broj društveno odgovornih lica, realizator je projekta Adaptacija i rekonstrukcija Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti.

Direktorica Udruženja PIPOL Tuzla Amra Saračević izrazila je zadovoljstvo što je konačno uz pomoć Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla kao i lokalnih zajednica i kompanija, završena rekonstrukcija Odjeljenja.

– Vjerujem da je ovo jedini projekt u BiH u okviru kojeg je obnovljeno kompletno odjeljenje sa savremenim zdravstvenim i građevinskim standardima. Time smo doprinijeli da se  kompletno bolničko liječenje djece oboljele od raka odvija u na UKC Tuzla – kazala je Saračević i dodala da to roditeljima oboljele djece puno znači.

U Federaciji Bosne i Hercegovine godišnje se otkrije između 50 i 55 novooboljele djece sa malignim oboljenjima, a više od jedne trećine njih je s prostora Tuzlanskog kantona.

Šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju UKC-a Tuzla Amila Latifagić je navela da po statističkim podacima, najčešća učestalost oboljenja kod djece akutna leukemija.

– U prosjeku, godišnje oko četiri akutne leukemije pojavi se kod djece, što je i po svjetskim statistikama. Na drugom mjestu su tumori centralnog nervnog sistema, s kojima nažalost nemamo dobre prognostičke rezultate, ali takvi su i svjetski, a na trećem mjestu je tumori limfnih žlijezda, čvorova, a tek poslije njih su ostale bolesti – navela je Latifagić.

Djeci i roditeljima omogućeni su adekvatni uslovi boravka i liječenja. Odjeljenje se sastoji od pet bolničkih soba, dva kupatila, igraonicu za djecu.

Po riječima v.d direktora UKC-a Tuzla Vahida Jusufovića, to odjeljenje po kapacitetu nije veliko, ali ima veliki značaj za cijelu regiju. Kaže da trenutno nema puno pacijenata, ali su tu djeca iz cijele regije, a ti mali pacijenti trebaju ozbiljno, dugotrajno, mukotrpno, a nažalost i skupo liječenje.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kaže da u zavisnosti od vrste oboljenja, dužine trajanja, troškovi liječenja iznosi i do milion eura.

U toku je nastavak rekonstrukcije dijela Klinike za dječije bolesti, sredstvima osiguranim putem donatorske večeri uz pomoć fondacije Srce za djecu.

Na vrh