News

Više od 8500 osoba obuhvaćeno Programom sufinansiranja zapošljavanja

U okviru realizacije Programa sufinansiranja zapošljavanja 2019, do sada je u ovoj godini ugovoreno više od 23 miliona KM, a zaposleno je 7.458 osoba sa evidencije nezaposlenih, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ)

Radi se o programu u sklopu kojeg su realizirane mjere – Prvo radno iskustvo, Prilika za sve – mogućnost produženog sufinansiranja zapošljavanja, Doprinos 500, Periodično zapošljavanje, Nova prilika, Javni radovi, Zapošljavanje žena i Tražim poslodavca te Služba u zajedničkim projektima.

Kada je riječ o realizaciji Programa sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2019 (mjere – Poduzetništvo za mlade, Poduzetništvo za sve, Poduzetništvo za žene i Druga prilika) do sada je ugovoreno više od pet miliona KM, a obuhvaćena je 1.091 osoba.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar je istakla da je u toku svakodnevno zaključivanje ugovora o sufinansiranju zapošljavanja i samozapošljavanja, te se do kraja godine očekuje još veća realizacija pomenutih mjera aktivne politike zapošljavanja.

Zadovoljni smo realizacijom mjera u ovoj godini. Trudili smo se da mjere aktivne politike zapošljavanja ove godine što više prilagodimo krajnjim korisnicima, te mislim da smo u tome uspjeli u velikoj mjeri. Ističemo da su poticaji blago povećani u odnosu na prošle godine te da je interes korisnika bio očekivano veliki” – istakla je Lončar, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Na vrh