Aktuelno

Više od 700 poginulih i više hiljada povrijeđenih u zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju

Najmanje 284 osobe su poginule, a 2.323 su povrijeđene u deset turskih provincija od snažnog zemljotresa koji je u ponedjeljak ujutro pogodio južne dijelove Turkiye, rekao je turski potpredsjednik Fuat Oktay, javlja Anadolija.

U zemljotresu je srušeno ukupno 1.710 zgrada, rekao je Oktay na konferenciji za novinare.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su također teško pogođene potresom.

Potres se osjetio i u susjednoj Siriji u kojoj je najmanje 427 ljudi poginulo, a stotine povrijeđene. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

“Predsjednik Recep Tayyip Erdogan prati i upravlja dešavanjima od trenutka zemljotresa”, rekao je Oktay.

INFOGRAFIKA – Snažan zemljotres na jugu Turkiye ( Zlatan Kapic – Anadolu Agency )

Dodao je da je aerodrom Hatay trenutno zatvoren za letove, rekavši da su također zatvorili Kahramanmaras i Gaziantep za civilne letove.

Erdogan je na Twitteru izrazio saučešće građanima pogođenim zemljotresom te dodao da su angažovane Uprava za vanredne situacije Turkiye (AFAD) i druge državne institucije i agencije.

Napomenuo je da su spasilačke ekipe odmah upućene u područja pogođena zemljotresom.

Sve nadležne službe Republike Turkiye angažirane su na akcijama potrage i spašavanja, a u područja pogođena potresom stižu relevantne ekipe iz svih dijelova Turkiye. Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Turkiye je zatražila međunarodnu pomoć u području potrage i spašavanja.

 

Na vrh