Eventi

Više od 300 izvođača ove godine na festivalu „Sevdalinko u srcu te nosim“

Još je par dana ostalo do početka jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Bosni i Hercegovini, 11. Festivala „Sevdalinko u srcu te nosim“. Festival koji gaji i njegujte tradiciju očuvanja pjesme sevdalinke i tradicionalnih običaja ove godine traje tri dana od 17. do 19.06. i održava se u velikoj dvorani BKC-a TK u Tuzli.

  • Očekuje nas puno toga, puno godađaja i puno ljudi. U svakom trenutku na sceni će biti preko 100 osoba,što horova, orkestar, što članova folkornih društava, što učesnici... Preko 300 ljudi će proći kroz ovaj festival, samo kada su izvođači u pitanju, a da ne spominjem medije i ostale posjetitelje – počela je svoje obraćanje na današnjoj press konferenciji direktorica Festivala Ramiza Milkunić i dodala – Po prvi put Festival otvara hor Srednje muzičke škole „Čestimir Dušek“ iz Tuzle, što nam je posebno drago, da upravo ta djeca, muzički obrazovana ponesu tu „štafetu“ očuvanja pjesme sevdalinke.

Ramiza Milkunic

Ramiza Milkunić

Ove godine po prvi put u okviru Festivala (17.06. od 10h) održaće se i međunarodno takmičenje harmonikaša „Sevdalinko harmonikom opjevana“.

  • Po prvi put vlasnici jedne od najčuvenijih fabrika na svijetu za proizvodnju ovog instrumenta, Guerrini iz Italije doći će negdje (ovaj put na naš Festival) da uruče glavnu nagradu za najboljeg virtuoza na harmonici, jedan od njihovih premium modela. Takmičenje inače počinje u 10h u ponedjeljak i traje cijeli dan u velikoj sali BKC-a te je podjeljeno u više strosnih kategorija. Pored toga što imamo internacionalni žiri koji će vršiti ocjenjivanje izvedbi, ovoga dana imamo i takmičare iz više zemalja što daje posebu draž, jer u obaveznom programu im je i interpretacija sevdalinke, pa ćemo vidjeti kako će se u tome snaći – rekao je Dejan Milkunić umjetnički rukovoditelj Festivala.

Dejan Milkunic

Dejan Milkunić

Drugoga dana Festivala je planirana takmičarska noć Festivala na kojoj će se 12 novih kompozicija, koje su napisane u duhu sevdalinke, boriti za prestižnu nagradu koja nosi ime najvećeh interpretatora sevdalinke svih vremena, Safeta Isovića.

Osim kompozicija, ono što je posebno interesantno za ovaj Festival je i vizuelni identitet sevdalinke od plakata pa do izgleda same scene za koju je od samog početka održavanja ove manifestacije zaslužan Hari Ejubović, umjetnički rukovodilac BKC-a.

  • Ovo je izazov za svakog umjetnika, pa tako i za men,e ali i za kompletnu ekipu BKC-a, koji je već dugi niz godina suorganizator ove cijele manifestacije, na što smo stvarno ponosni. Jer uspjeli smo od jedne ideje u povoju, napraviti zajedno svi manifestaciju na koju je cijela Bosna i Hercegovina ponosna – kazao je on.

Hari Ejubovic

Hari Ejubović

Treće revijalne noći Festivala publici će se između ostalih predstaviti i Halid Bešlić, Snežana Đurišić, Nedeljko Bilkić, Merima Njegomir, Nihad Alibegović, Ringo Hamidović, Kemal Hasić … te mnogi drugi izvođači sevdalinke.

Organizaciju ovog, jednog od najvažnijih kulturnih događaja u BiH podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Tuzla i Vlada TK-a dok je pokrovitelj Državna komisija Bosne i Hercegovine sa saradnju sa UNESCO-m.

Ulaz na sve događaje u okviru ove manifestacije je besplatan.

(fotografije – Azra Husarić/radio Kameleon)

Na vrh