BiH

Vinari iz regiona se okupili u Sarajevu, posjetioce oduševili specijaliteti „Toplika“

 

Nakon više od dvije godine pauze na velika vrata vratilo se proljetno izdanje Sarajevo Wine Weekend festivala, koji je u glavnom gradu BiH okupio nekoliko stotina ljubitelja vina.

 

Ovo izdanje festivala poklon je ženama, odnosno ženama vinarkama koje žive vino i  aktivno učestvuju u proizvodnji i distribuciji. U goste su stigle Woman&Wine Slovenija, udruga žena vinarki i ljubiteljica vina, koje su u Sarajevu predstavile svoja vina i iskustva, te razmijenile svoje umijeće sa drugim ženama vinarkama iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Italije.

 

Na festivalu su dodijeljena priznanja za doprinos i razvoj vinske kulture uvaženim gošćama, a zvanično je pokrenuto i društvo Dame&Vino u BiH.

 

Na jednom mjestu 33 vinarije BiH i regiona široj javnosti predstavile su više od 130 različitih vinskih etiketa, kao i majstori gastronomije sa različitim delikatesama za degustaciju. Tako su posjetioci mogli probati najbolja vina vinarija Anđelić, Edi Simčić, Blažić, Drašković…

 

Jedno od priznanja zasluženo je otišlo u ruke Zorice Jovančić, vlasnice restorana Toplik iz Lukavice, koji svojim specijalitetima nikoga nije ostavio ravnodušnim. Uz domaću pogaču, ajvar, kajmak, suho meso, ali i brojne specijalitete od ribe i mesa posjetioci su uživali u vrhunskim vinima.

 

– Čestitam organizatorima na odličnom događaju. Lijepo je na jednom mjestu vidjeti ovoliko ljudi koji su cijeli dan istinski uživali. Naši specijaliteti već godinama odličan su spoj sa vrhunskim vinima i redovno smo dio ovakavih lijepih događaja. Gužva na našem štandu najbolje govori o kvalitetu naših jela koja su prepoznata u cijeloj BiH, ali i u regionu. Ovaj put oduševili smo tartarom od pastrmke i tartar biftekom, te karpačom od crvene pastrmke. Sve je to domaće iz našeg ribnjaka u Lukavici. Naravno, tu je i slatki program, kao što su džemovi od šipurka i šljiva – kaže Zorica Jovančić.

 

Proljetnom izdanju Sarajevo Wine Weekend festivala prisustvovale su brojne poznate ličnosti. U vrhunskim vinima i specijalitetima tako su uživali Elvis J. Kurtović, Nijaz Skenderagić, načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović, Samer Rešidat, Enis Šoškić, Vladan Galijašević, suvlasnik vile Andrea na Trebeviću,  profesorica Lejla Šebić…


Komentari
Na vrh