Aktuelno

‘Vila’ Tuzla film festivala pripala filmu ‘Rudar’ Hanne Slak

Slovenački film „Rudar“, redateljice Hanne Slak, pobjednik je 7. Tuzla film festivala, koji je, nakon osam dana, sinoć završen u Tuzli.

Radi se o istinitom događaju koji je dugo skrivan od javnosti, a vezan je za stradanje nekoliko hiljada žrtava, koje su nakon Drugog svjetskog rata zakopane u rudnik u blizini Velenja, a o tome se dugo nije govorilo.

Nagradu je uime ekipe filma primila glavna ženska uloga Marina Redžepović, inače rođena Tuzlanka.

– Izuzetno sam uzbuđena, jer sam do drugog razreda osnovne škole živjela u Tuzli, a nakon 28 godina sam ponovo tu. Drago mi je da je publika ovako reagovala na film. Žao mi je što nisam bila tu cijelo vrijeme, ali sam večeras ipak stigla – kazala je Marina Redžepović.

Statueta „Vila“ u konkurenciji kratkog filma pripala je ostvarenju “Posljednji bunar” Filipa Filkovića , dok je Vila TFF-a za najbolji animirani film pripala djelu “Bijela vrana” Mirana Miošića.

“Lica Lafore” Denisa Bojića najbolji je dokumentarni film, a Vila TFF-a u kategoriji „Future generation short films“ pripala je filmu “The Box” Aristeidisa Deligiannidisa.

Specijalna nagrada za produkciju dodijeljena je filmu “Južni vetar” Miloša Avramovića, a najbolji scenario imalo je ostvarenje “Meso” Saše Hajdukovića i Nikole Pejakovića, kojima je pripala specijalna nagrada “Otto Englander”.

Vila TFF-a za poseban doprinos razvoju južnoslavenske kinematografije dodijeljena je glumcu Nikoli Koji.

-Velika je stvar što smo ove godine imali osam festivalskih dana, umjesto ranijih pet. Tuzla film festival ima tendenciju razvijanja, a iduće godine ćemo imati i jedan novi projekt. Naredne tri godine ćemo čekati i gledati kako će se sve ovo razvijati dalje – rekao je na završetku festivala Boris Balta, direktor TFF-a.

Publika je tokom osam festivalskih dana vidjela 120 ostvarenja, a na festival je pristiglo blizu 800 ostvarenja.

Na vrh