Aktuelno

Viktor Juščenko bivši ukrajinski predsjednik: Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju, BiH je sljedeća

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko upozorio je da Rusija neće zaustaviti svoju ekspanzionističku politiku i nastavit će napadati druge zemlje, poput Bosne i Hercegovine, ne zaustavi li se sada ruska agresija na Ukrajinu.

“Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju, sad ste vi (BiH) sljedeći”, kazao je Juščenko u intervjuu koji je danas objavila agencija Fena. Juščenko je bio predsjednik neovisne Ukrajine od 2005. do 2010. godine nakon što je predvodio “narančastu revoluciju” koja je dovela do svrgavanja režima bliskog Moskvi.

 

 

Preživio je trovanje dioksinom

Otrovan je dioksinom, a istraga koja je provedena potvrdila je indicije o umiješanosti Rusije u pokušaj ubojstva ovog političara koji je otvoreno zagovarao prozapadnu političku orijentaciju i bio zagovornik približavanja Ukrajine članstvu u NATO-u.

Juščenko kaže kako su tvrdnje ruskog predsjednika Vladimira Putina o razlozima napada na Ukrajinu zbog navodne prijetnje sigurnosti granica Rusije potpune besmislice te ističe kako je Ukrajina kroz cijelu povijest kad god je željela biti nezavisna država postajala meta ruskih agresivnih namjera.

 

 

“Oni koji su započeli ovaj rat moraju završiti iza rešetaka”

Pozive da se rat u Ukrajini okonča tako što bi se započelo pregovore s Rusijom uz priznanje okupacije dijelova ukrajinskog teritorija nazvao je potpuno neprihvatljivim kazavši kako bi to bilo isto kao da se s Hitlerom pregovaralo na taj način 1942. ili 1943. godine.

“Mir se može postići na dva načina – ili ste pobjednici ili kapitulirate. Birajte”, kazao je bivši ukrajinski predsjednik. On snažno podupire kazneni progon odgovornih za ratne zločine u Ukrajini. “Oni koji su započeli ovaj rat moraju završiti iza rešetaka. Ne želimo izdati 15 milijuna Ukrajinaca koji su raseljeni zbog ovog rata”, kazao je Juščenko.

Na vrh