BiH

VIJEĆE MINISTARA Krišto osim Dodika naljutila i Čovića, ali važno je da je Varhelyi miran!

Zapravo, Čović je najveći zagovornik teze da ne smije biti preglasavanja ili eventualnih dogovora na štetu jednog naroda. To naravno uvijek zastupa isključivo zbog lične pozicije, nikako državnih ili viših interesa.

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto naljutila je Milorada Dodika, ali u kuloarima se priča i Dragana Čovića, šefa HDZ-a, koji nije bio za upućivanje Zakona o sudovima u BiH u proceduru, bez saglasnosti sve tri strane. Zapravo, Čović je najveći zagovornik teze da ne smije biti preglasavanja ili eventualnih dogovora na štetu jednog naroda. To naravno uvijek zastupa isključivo zbog lične pozicije, nikako državnih ili viših interesa.

No, Krišto je željela zaštititi sebe. Ona je ranije posebnim pismom pokušala uvjeriti evropskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija kako će u BiH ove sedmice nastojati ispuniti posljednji uvjet za otvaranje pristupnih pregovora s EU. I kako je napisala, tako je i uradila.

 

Iako je samo pismo odmah izazvalo ljutnju i nervozu Milorada Dodika, Krišto nije stala, te je ministar pravde Davor Bunoza pred Vijeće ministara BiH uputio Nacrt Zakona o sudovima u BiH, a sjednica se održava sutra 12. marta.

Njena sama najava kako bi Vijeće ministara BiH već u utorak moglo razmatrati zakon o sudovima odmah je izazvala čuđenje, ali i ljutnju među političarima iz Republike srpske.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Staša Košarac kazao je kako srpski ministri sigurno neće podržati zakon jer o njemu nema saglasnosti, a Krišto je optužio da ih ovom najavom pokušava preglasati.

Krišto je zapravo odigrala igru bez mnogo uplitanja sve tri strane koje čine koaliciju na državnom nivou. Ipak u Nacrtu zakona kojeg je Patria imala vidjeti na uvid navedeno je da je sjedište Apelacionog odnosno Višeg suda u Istočnom Sarajevu, a na šta SNSD ne pristaje.

Dodik je jasan, neće biti zakona sve dok se ne prihvati zahtjev iz Republike srpske da sjedište budućeg apelacionog odjela Suda BiH bude u Banjoj Luci, kao i da se sud na državnom nivou ne može baviti predmetima koje procesuiraju pravosudna tijela na entitetskim nivoima.

Ovakvo što s druge strane smatra se derogiranjem države Bosne i Hercegovine, a o čemu lideri stranaka Trojke nisu mnogo vodili računa tokom dosadašnjeg djelovanja u vlasti.

Ipak, teško je očekivati da sutra ovakav prijedlog zakona bude usvojen, ali svakako je Krišto odigrala igru u kojoj je još jednom pokušala prikazati Briselu kočničare EU puta Bosne i Hercegovine. Samo je zaboravila veze šefa Dragana Čovića i Milorada Dodika, koje su čvršće od svakog EU puta BiH! Stoga će sigurno Krišto morati raportirati ovakvo ponašanje, osim ministrima iz Rs-a, i u centralni HDZ-a.

Na vrh