BiH

VIDNA NERVOZA Dodik u Mostaru opsovao državu BiH, poručio da je epicentar daljih razgovora Izborni zakon i Ustavni sud BiH

Predsjednik Rs-a Milorad Dodik danas boravi u Mostaru povodom posjete partijarha Porfirija, a medijima je govorio o političkoj situaciji u BiH. Sutra je u Mostaru u centrali HDZ BiH novi sastanak državne koalicije kojem će prisustvovati i Dodik.

“Svi smo mi za neko kretanje, naravno. Ali moramo da rješavamo probleme svih, a ne samo jedne strane. Ono što će biti epicentar svih razgovora su Izborni zakon i Ustavni sud. Mislim da se nećemo moći kretati dalje dok to ne riješimo. To nije prijetnja”, rekao je Dodik.

Kaže i kako je loše što jedan dio struktura vlasti u BiH smatra da intervencionizmom rješavaju neke stvari.

“Schmidt ima da zaćuti i nestane jer nije relevantan niti ima moralne osnove da bilo o čemu priča. Svijet se promijenio, on nije isti. Nema više one strahovite moći SAD-a koji telefonom rješavaju stvari. Imate jednog šalabajzera ambasadora SAD-a Murphyja koji je umišljen, prepotentan, misli da je mesija, a usložnio je probleme. Najveće probleme je napravio Murphy. Lažov i petljanac koji zloupotrebom kanala želi prikazati situaciju crnom”, dodao je.

Dodik smatra da će prije otići Christian Schmidt iz BiH nego on u zatvor.

“Oni stalno u FBiH pričaju o teritorijalnom intergritetu i suverenosti. Evo ja ću predložiti deklaraciju o suverenoj BiH, da se donese na parlamentu. To znači da nema visokog predstavnika, nema stranih sudija u Ustavnom sudu… Ako hoćete, ako nećete priznajete da ste poltroni, podanici i da niste suvereni. I nemojte više duplih aršina”, kazao je i nastavio o tome da su Hrvati nezadovoljni izbornim zakonom koji im je, kako je rekao, namjestio Schmidt.

“Pa dođe Schmidt pa namjesti zakon, pa nešto odgovara Hrvatima, pa Hrvati nešto prezadovoljni dok nisu shvatili da sljedeći put ako se primijene pravila Schmidta, a slučajno se muslimani udruže do mjere da nema svađe među njima, onda nema Hrvata u strukturama vlasti. Eto šta je on njima uradio. Sada trebamo promijenit Izborni zakon, eto sad. I je li treba ja da pričam o tome ili neko ko predstavlja Hrvate?”, rekao je Dodik.

Onda je kazao kako su se Bošnjaci bunili zbog odluke Schmidta i govorili da je nedopustivo “dok nisu shvatili neke stvari”.

“Dok nisu shvatili da ipak mogu dokahaju Hrvatima na sljedećim izborima i to će se nažalost nešto tako desiti. A onda nema Bosne, naprosto je nema. Hoćete Bosnu? Ja sam spreman da je prihvatim onakva kakva je u Dejtonskom sporazumu. Bosna sa lažnim prevarantom Schmidtom i sa Murphyijem koji daje dnevni red i programski sadržaj Vladi FBiH, ova zemlja nema nikakve šanse. Hoće li to shvatiti Bošnjaci i Hrvati, ne znam, ali mi smo shvatili”, kazao je.

On je kazao da je Bošnjacima najvažnije da vide Dodika u sudnici.

“Vidjet ćete me u sudnici, ali ćete vidjeti još nešto u sudnici što niste do sada nikad vidjeli”, rekao je na kraju.

U jednom dijelu svoje izjave Dodik je opsovao državu kazavši: “Je.eš tu državu koja može na taj način da funkcioniše” govoreći o aferi Ikona koja je okončana naredbom Tužilaštva BiH o neprovođenju istrage protiv Milorada Dodika.

Na vrh