Lični stav

Vi pišete – Olgica Bešić: Konkurs za ugradnju toplotne pumpe velika sramota za Grad Tuzlu – za moj grad

Prvi puta apliciram na bilo koji poticaj i ne lipši magarče…..
06.03. 2023.g. raspiše Grad Tuzla Javni poziv po kojem bi subvencionirali ugradnju toplotne pumpe u stambeni objekat. Pošto suprug i ja planiramo da je ugradimo, hajde da apliciramo.
Papirologije ne treba mnogo tako da pumpu može staviti i onaj ko nema Građevinsku dozvolu a o Upotrebnoj da ne pričam ( poslije shvatim zašto je tako). Odmah da napomenem da mi imamo i ove papire jer smo pristalice ozakonjenja i sistemskih rješenja.
Izlazi preliminarna lista na kojoj se nalazimo i sada treba ući u daljnju proceduru. Potrebno je uraditi projekat energetske efikasnosti objekta, za što su certificirani nekoliko fizičkih lica i nekoliko firmi na TK. Projekat košta c.a.a. 500KM. Uzimamo čuvenu tuzlansku firmu i ljudi čestito odrade svoj posao.
Kuća koja je izolovana po projektu: fasadno, po svim pločama i krovu, sa jelovica stolarijom, ima utrošak energije 89,5 kwh/m2. Za neupućene ovaj broj treba da bude što manji i obavezno ispod 100 kwh/m2 i on je jedini faktor pri rangiranju.
Čekamo do 21.09. 2023.g. kada izlazi Konačna lista na koju nema prava žalbe i od 171 aplikanta mi smo na 150 mjestu. Prošlo je oko 50 prvoplasiranih od kojih prvi na spisku ima energetski utrošak 37 kwh/m2 a zadnji oko 60 kwh/m2.
Razgovaram sa inžinjerima i drugim kompetentnim, kažu te bi kuće trebale biti svemirski brod i ne treba im grijanje…..
Ne bude mi mrsko, neke i obiđem jer adrese postoje …. To su kuće po sistemu gradnje i svega ostalog , starije od moje otprilike 30 godina.
Ima stvarno i 5-6 svemirskih brodova a bogami IMAJU I UGRAĐENE TOPLOTNE PUMPE, pa će samo nekako refundirati svoja uložena sredstva( što po pozivu nipošto ne bi smjelo).
Izvučem zaključak: neki od certificiranih su za dodatnih par stotina maraka upisali u projekat broj kwh/m2 kakav odgovara vlasniku, koliko god on bio nerealan. Također, dok su obilazili kuću i svaku prostoriju te sve „živo“ izmjerili( što su moji uradili), nekako nisu vidjeli ugrađene toplotne pumpe.
Pošto mi krajnji korisnik nikako ne može biti kriv, zovem Grad Tuzlu- službu za komunalne poslove i dobijam predsjednicu komisije za navedeni Poziv. Dok iznosim činjenice prekida me 10-tak puta i na kraju upućuje na Tužilaštvo i policiju.
Molim sve koji pročitaju tekst, da pričaju o ovome kome god stignu, jer ovo je velika sramota za Grad Tuzlu- za moj grad.
Grad u kojem se moj muž dobrovoljno prijavio u rat u maju 1992g. kao 20-godišnjak, i proveo ga cijelog u sastavu 3. bataljona 2. Slavne brdske brigade. Ranjen 1992 u Gradačcu.
Ja, kao apsolvent mašinskog fakulteta 4.4.1993.g., dolazim u razred da predajem matematiku kako naša djeca ne bi ostala uskraćena za nastavu.
Hvala Tuzlo!
Na vrh