Lični stav

Vi pišete – Mirza Halilčević: Neodgovorno ponašanje gradskih vlasti prema našim tekovinama prošlosti je sramotno (VIDEO)

Kažu ko ne poštuje i cijeni sebe, teško može očekivati onda da će to i drugi učiniti. Svjesni smo iz dana u dan na zanemarivanje bogatog kulturnig naslijeđa ali i dijelova našeg Grada. Na jedan takav problem komentarom na društvemi mrežama ukazao je Mirza Halilčević, profesor historije i predsjednik Foruma mladih Stranke za BiH, a njegov post o ovoj temi prenosimo u cijelosti …

– Neodgovorno ponašanje gradskih vlasti prema našim tekovinama prošlosti je sramotno. Odnos koji imamo prema našoj prošlosti će se odraziti na našu budućnost. Pozivam na krečenje vanjskog i unutarnjeg zida, zatim na postavljanje svjetala koja služe za osvjetljavanje ukrasnih mozaika unutra te na postavljanje informativne ploče ispred objekta s kratkim presjekom historije tog objekta.

 

– Behram-begova medresa u Tuzli je najstarija obrazovna institucija u sjeveroistočnoj Bosni. Relevantni historijski izvori navode da je počela s radom prije 1626. godine. Zgrada Medrese na Skveru sagrađena je 1896. godine nakon što je stara zgrada nestala u požaru 1871. godine. Zidana je u arapsko-maurskom stilu i više puta je restaurirana i dograđivana.

Na vrh