Glas Tuzlaka

Vi pišete: KADA TI KOMŠIJE UGROŽAVAJU ZDRAVLJE I POSAO, A NADLEŽNI ĆUTE!

Mještani pojedinih dijelova Tuzle su ogorčeni zbog kršenja osnovnog prava-prava na mir. Naime, već nekoliko godina se suočavamo sa glasnom muzikom u kasnim noćnim satima. Obično to traje od ranog proljeća do kasne jeseni. Mnogi od nas provedu sjedeći do ranih jutarnjih sati čekajući da muzika prestane da bismo mogli odspavati koji sat i ustati na posao. Tu su i mališani, pa i oni stariji bolesni ljudi. Ta muzika je u tuzlanskom naselju Moluhe, ali prema svjedočenjima poznanika i prijatelja, nismo jedini, ima još mnogo onih iz drugih dijelova sa istim problemima. Evo samo posljednjih noći skoro svaku noć zovemo pripadnike policije, a pozivi upućeni njima zbog ovog traju veoma dugo. Sve što dobijemo je “Poslat ćemo patrolu”. Vjerovatno i pošalju, ali očigledno bez efekta, jer je naredna noć ista. Ono što je najporažavajuće u svemu tome jeste da muzika počne nakon 23 sata, upravo kada je zabranjena, pa se postavlja pitanje čemu služi Zakon o zaštiti od buke? Kada govorimo o Zakonu, Član 6 Zakona o zaštiti od buke TK glasi: “Zaštitu od buke osiguravaju nadležni organi Tuzlanskog kantona, Grada Tuzle i općina Tuzlansko kantona.”

Dalje se navodi: “Zabranjeno je obavljati radove, odnosno djelatnosti koje zbog prekomjerne buke, uključujući i reprodukciju muzike, ometaju noćni mir i odmor u naseljenim mjestima u vremenu predviđenim Zakonom. Za prekršaj iz stava 1. ovog člana bit će kažnjeno fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 500,00 KM.” Da li je iko ikad kažnjen ili policiji ne dosadi konstantno ići opominjati? Imamo li pravo ići na posao naspavani, odmorni i sačuvati svoj posao, jer greške zbog nenaspavanosti nam sigurno neće niko opraštati? Nismo u mogućnosti, poput onih koji i radnim danima čitavu noć uživaju u pjesmama, živjeti bez posla, to nam je jedina egzistencija. Narušeno nam je, pored mira, i pravo na zdravlje.

Od nadležnih zahtijevamo konačno konkretne reakcije, tražit ćemo zaštitu i od svih nadležnih komisija, ombudsmana, ovako više ne može!


Komentari
Na vrh