Vi pišete: KADA TI KOMŠIJE UGROŽAVAJU ZDRAVLJE I POSAO, A NADLEŽNI ĆUTE!

05.08.2020.

Autor: M.B. 


Mještani pojedinih dijelova Tuzle su ogorčeni zbog kršenja osnovnog prava-prava na mir. Naime, već nekoliko godina se suočavamo sa glasnom muzikom u kasnim noćnim satima. Obično to traje od ranog proljeća do kasne jeseni. Mnogi od nas provedu sjedeći do ranih jutarnjih sati čekajući da muzika prestane da bismo mogli odspavati koji sat i ustati na posao. Tu su i mališani, pa i oni stariji bolesni ljudi. Ta muzika je u tuzlanskom naselju Moluhe, ali prema svjedočenjima poznanika i prijatelja, nismo jedini, ima još mnogo onih iz drugih dijelova sa istim problemima. Evo samo posljednjih noći skoro svaku noć zovemo pripadnike policije, a pozivi upućeni njima zbog ovog traju veoma dugo. Sve što dobijemo je “Poslat ćemo patrolu”. Vjerovatno i pošalju, ali očigledno bez efekta, jer je naredna noć ista. Ono što je najporažavajuće u svemu tome jeste da muzika počne nakon 23 sata, upravo kada je zabranjena, pa se postavlja pitanje čemu služi Zakon o zaštiti od buke? Kada govorimo o Zakonu, Član 6 Zakona o zaštiti od buke TK glasi: “Zaštitu od buke osiguravaju nadležni organi Tuzlanskog kantona, Grada Tuzle i općina Tuzlansko kantona.”

Dalje se navodi: “Zabranjeno je obavljati radove, odnosno djelatnosti koje zbog prekomjerne buke, uključujući i reprodukciju muzike, ometaju noćni mir i odmor u naseljenim mjestima u vremenu predviđenim Zakonom. Za prekršaj iz stava 1. ovog člana bit će kažnjeno fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 500,00 KM.” Da li je iko ikad kažnjen ili policiji ne dosadi konstantno ići opominjati? Imamo li pravo ići na posao naspavani, odmorni i sačuvati svoj posao, jer greške zbog nenaspavanosti nam sigurno neće niko opraštati? Nismo u mogućnosti, poput onih koji i radnim danima čitavu noć uživaju u pjesmama, živjeti bez posla, to nam je jedina egzistencija. Narušeno nam je, pored mira, i pravo na zdravlje.

Od nadležnih zahtijevamo konačno konkretne reakcije, tražit ćemo zaštitu i od svih nadležnih komisija, ombudsmana, ovako više ne može!BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!