Lični stav

VI PIŠETE: Apel vlastima Grada Tuzla

Na našu mail adresu dobili smo poruku od Azre Dž. koju prenosimo u cijelosti …

 

Poštovani/a,

pišem Vam s molbom da objavite moj apel nadležnim gradskim institucijama da otklone problem odliva kanalizacije i fekalija niz ulicu Kojšino u Tuzli. Uz apel ide i popratna opšta kritika.

Naime, već mjesec dana niz ulicu konstantno teče kanalizacija, bez da su nadležne službe uradile bilo šta po tom pitanju. Građani/ke koji žive u spomenutom naselju primorani su da svaki dan prolaze kroz nastale bare, pješke ili korištenjem automobila, pri čemu protiv svoje volje stvaraju uslove za širenje zaraza. Dodatno, ulicom svakodnevno prolazi mnoštvo ljudi obzirom da je tu smješten i Komemorativni centar u Tuzli. O trošku građana/ki je prije par godina u neposrednoj blizini napravljen parking za turističke autobuse. Samo godinu dana poslije natpis za parking je skinut, a privatna preduzeća (Cestotehink i ostali) su počela odlagati razne tipove građevinskog materijala i otpada. Po kom osnovu, ali i po kojoj logici se odjednom mijenja namjena parkinga za autobuse, pa mještani/ke pored totalno zapuštene ulice, bez mogućnosti upotrebe trotara sa lijeve strane, sa nijednim zasađenim drvetom u dužini od 500m, svakodnevno moraju gledati u smetlljište i građevniski otpad?

 

3-min
Obzirom na vremenske prognoze koje su najavljene za naredni period, očekujem da će usljed obilnih padavina kanalizacija doprijeti do samog početka ulice – Skver, a da će zbog (očekivanih) poplava proces rješavanja problema biti dodatno prolongiran. Isti problem se javlja već godinama, prilikom svake jače kiše ili otapanja snijega.
Svjesna svih postojećih infrastrukturnih i komunalnih problema koji postoje u našem gradu, o kojima građani/ke svih mjesnih zajednica pričaju već godinama, postavljam pitanje – dokle? Ovaj, kao i niz drugih problema su rezultat izuzetno lošeg rada Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla, JKP „Komunalac“ d.o.o. Tuzla, Gradskog vijeća i komplet Gradske uprave.

 

6-min

Gospodo, politička elito – da li mi živimo u istom gradu? Da li vi koračate istim ulicama kojima i mi koračamo? Grad se ne prostire od Brčanske do Slatine. Odrasla sam na Bulevaru, apsolutno svjesna svojih privilegija, ali to ne znači da treba da zanemarim probleme koji postoje i u ostalim dijelovima grada.

U više navrata se vraćam i mijenjam tekst kojeg pišem, sa namjerom da budem jasna i koncizna, ali ne ide, jer je toliko toga. Stoga, ozbiljno razmišljam da napišem roman sa naslovom “Život običnog smrtnika u Tuzli”. Spomenula bih kako u Tuzli u 21.stoljeću nemaju svi građani/ke uredno regulisan vodovod, kanalizaciju i odvoz smeća. Kako šahtovi nakon obnove ulice nikada nisu u ravni sa asfaltom. Kako smo ustupili gradski prijevoz privatniku i ništa ne radimo po pitanju regulacije cijene prevoza, koje su sve veće i veće, a autobusa i linija je sve manje i manje. Kako ne znamo posaditi drvo ili cvijet kod obnavljanja i širenja trgova (džaba što ostatak svijeta to radi), već samo redati ploče i sivilo. Kako „preko veze“ tražimo čak i mjesto na gradskim grobljima, jer druge opcije nemamo. Kako našem Gradskom vijeću treba godina dana nakon ustupanja lokacije za izgradnju gradskog groblja da donesu odluku kojom će tražiti analizu sastava šljake na lokalitetu “Drežnik”, isplativnosti rješenja i propusta kod prvobitnog kreiranja idejnog rješenja (???). Kako ne vidim planove za rješavanje tekućih problema kada novca od prodaje zemljišta investitorima ne bude. Jer jednog dana nećemo imati više šta prodati, a koliko vidim slaba je nafaka osim ako se nešto ne proda.

 

7-min
Stvarno bih voljela da vidim da se barem nešto odradi kako treba, sistematično i planski. Za svaki problem postoji rješenje. Možete ga zaobići, implementirati neko privremeno rješenje, ali nam pravite magarečiju uslugu. Godinama, od naših para nama samima!!!

Gradskim preduzećima, službama, komisijama, Vijeću i upravi poručujem – vi ste plaćeni našim novcima, stoga uživite se u svoj posao i počnite da ga radite odgovorno!

 
Azra Dž.

Na vrh