Tuzla

Velikim skupom u bivšoj kasarni u Lipnici obilježena 30. godišnjica od formiranja 2. slavne brdske brigade

Obilježavanje 30. godišnjice 2. slavne brdske brigade počelo je još jučer obilaskom mezarja prvog komandanta brigade Ibrahima Mujezinovića, spomen obilježja na Slanoj Banji, te spomeniku ubijenoj mladosti Tuzle na Kapiji a nastavljeno je danas u krugu bivše kasarne u Lipnici, okupljanjem bivših boraca, defileom ratnih zastava te prigodnim programom i evociranjem uspomena na ratni put 2. slavne brdske brigade.

Prisutnima su se obratili ratni komandant 2. slavne brdske brigade Ramiz Vilić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović te ministar za boračka pitanja Vlade Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević.

Za ovu priliku otkriven je i spomenik sa spomen pločom u čast 2. slavne brdske brigade čiji idejni tvorac je arhitekta Edis Nukić iz Tuzle, sin Teufika Nukića, dobitnika srebrnog štita i istaknutog borca Armije RBiH, a zajedno s njim spomenik je otkrio i Zehdin Dino Dadanović, maloljetni borac Armije RBiH, ratni vojni invalid i istaknuti borac 2. slavne brdske brigade koji se sa svojom jedinicom obišao gotovo sva ratišta širom Bosne i Hercegovine.

„Brigadu su činila četiri bataljona i pored toga što oružja za odbranu nije bilo za sve. Brigadu je u vremenu osnivanja činilo 1445 boraca i starješina a jedina smo brigada iz tog vremena koja je imala preko 30% mladih starješina bivše JNA i u njima smo imali krasne komandante i odane ljude svojoj domovini. Prvi komandant brigade je bio rahmetli Ibrahim Mujezinović a načelnik štaba Džemo Ljajić. Dana 10.01 1994. godine u sastav druge brigade ulazi i bataljon Drijenča a nakon toga i prvi bataljon 25. Mb sa kompletnim naoružanjem a u to vrijeme brigada broji oko 3000 boraca i starješina. Ukupan broj boraca koji je prošao kroz brigadu od njenog nastanka pa do okončanja ratnih dejstava iznosio je 6443 borca. Titulu „Slavna“ zbog svojih velikih uspjeha, brigada je dobila 15. Aprila 1993. godine. U svom sastavu imala je i čak 117 žena, heroina odbrane BiH“-kazao je u svom obraćanju, ratni komandant brigade Ramiz Vilić.

Brigada je obišla gotovo sva ratišta u Bosni i Hercegovini a gdje god da su se pojavili za njima su u našu komandu stizale samo pohvale, dodao je još Vilić.

U svom obraćanju medijima, Izet Mušić, komandant 2. bataljona je kazao da je ponosan na svoje vojnike i borce i danas 30 godina poslije.

„Danas su emocije jače od mene i sjećam se svakog detalja tog 22. maja kada smo upravo na ovoj lokaciji formirali 2. Tuzlansku brigadu koja će kasnije ponijeti i čast „slavna“. U to vrijeme smo bili puni elana i volje i želje da se odbrani Bosna i Hercegovina, bilo je i teških trenutaka, bez puno hrane, oružja, municije ali želja za slobodom i pobjedom je nosila sve nas“- kazao je kratko Mušić.

Član Organizacionog odbora i borac ove brigade, ratni vojni invalid, danas potpredsjednik ORVI 92-95 Almir Jahić sjeća se kaže sa ponosom herojskog puta brigade.

„Imao sam tada 22. godine kada sam stupio u redove Druge brigade a ono na što sam posebno ponosan danas je što sam kao borac brigade puno truda uložio u realizaciju spomenika 2. slavnoj brdskoj brigadi koji smo danas evo i otkrili u čast naše brigade“- kazao je Jahić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je u svom obraćanju iskazao zahvalnost svim borcima brigade kazavši da je njihov doprinos nemjerljiv te da ne postoje riječi kojima bi im iskazao svoju zahvalnost.

„Borci ove brigade su ispisali svijetlu istoriju Tuzle i ovih prostora, tim više jer su se u samom početku agresije na našu domovinu gotovo pa nenaoružani suprotstavili velikoj vojnoj sili u Evropi. Oni su pokazali iznimnu hrabrost kao i svi ostali pripadnici Armije RBiH i zahvaljujući njima danas imamo slobodu u kojoj živimo. Hvala vam od srca za sve što ste uradili za našu domovinu i neka vam je sretan 30. rođendan“- kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ministar za boračka pitanja Vlade Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević je danas kazao kako se emocije miješaju i da nikako ne može da shvati da je prošlo 30 godina, jer kako je kazao sve je bilo kao jučer.

„Proveo sam puno vremena u odbrani Bosne i Hercegovine u svim tuzlanskim brigadama i danas sam sretan i ponosan kada vidim neke ljude da su živi i zdravi, onda se sjetim onih koji nisu više tu pa sam jako tužan. Ova brigada je s pravom „slavna“ jer najveći broj žrtava koje je dala u odbrani Bosne i Hercegovine su van granica i zone odgovornosti 2 Korpusa. Njeni borci su ratovali od Tuzle, Posavine, Gradačca, Olova, Kladnja pa sve do Sarajeva i zaista su s razlogom „slavna“- kazao je u svom obraćanju danas ministar Zoran Blagojević.

Današnju 30 -u godišnjicu uljepšali su i učenici JU OŠ Lipnica kao i mladi folklorni ansambl KUD Bosna iz Tuzle.


Komentari
Na vrh