Ljudi

Veliki uspjeh Tuzlanke Mirele Delibegović u Engleskoj

Poznato je da naše ljude svugdje više cijene nego u samoj domovini , a ova informacija je još jedna potvrda toga …

 

Prenosimo kompletanu vijest koju je na svoj profilu podijeli Dr. Edhem Čustović:

Budite ponosni ❗️N.E. Kralj Čarls 🇬🇧 imenovao je Tuzlanku prof. Mirelu Delibegović 🇧🇦 za prvu ženu državnu predsjedavajuću fiziologije na Univerzitetu Aberdeen 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿.

💙Sa velikim ponosom objavljujem vijesti o uspjesima bosanskohercegovačkih istraživača, akademika, inženjera, doktora i drugih stručnjaka. Moram reći da je ovo jedno od najvećih dostignuća bilo kojeg istraživača iz Bosne i Hercegovine!

💙Profesorica Mirela Delibegović krenut će stopama pionira inzulina i dobitnika Nobelove nagrade JJR Macleoda koji je na toj funkciji, koju je zadužio monarh, od 1928. do 1935. godine.

💙Profesorica Delibegović vodi istraživanje na razumijevanju uzroka inzulinske rezistencije – kada tjelesne ćelije ne reagiraju pravilno na proizvedeni ili ubrizgan inzulin što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi – i pronalaženje načina da se ova stanja odgode ili čak preokrenu.

💙Ove poizicije nevjerovatno prestižne i ustanovljene u disciplinama za koje se smatra da su fundamentalne i za kojima postoji stalna i značajna potreba. Profesorica Delibegović sada drži jednu od samo dvije pozicije za fiziologiju u Velikoj Britaniji.

💙Dok je otkriće inzulina od strane Macleodovog istraživačkog tima iz Toronta omogućilo spasonosni tretman za osobe sa dijabetesom tipa 1, rad profesora Delibegovića ima potencijal da transformiše tretman ljudi koji žive sa dijabetesom tipa 2 ili koji su u riziku od razvoja dijabetesa. Ona je na čelu Centra za kardiovaskularne bolesti i dijabetes u Aberdeenu koji istražuje insulinsku rezistenciju i kako su dijabetes, srčane bolesti, starenje i Alchajmerova bolest isprepletene.

💙To je naša Mirela Delibegović, između ostalog, ona je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, često prenosi svoje znanje studentima i akademicima u zemlji. Također je ponosni donator Bosnia & Herzegovina Futures Foundation.

Mirela čestitam, tako sam nevjerovatno ponosan na tebe i ovo postignuće. 💙💛💙

Na vrh