Sport

Veliki inkluzivni festival «Fusion fiesta» održan u Tuzli

Na gradskom stadionu Tušanj u Tuzli, jučer je  uspješno organizirana manifestacija  «Fusion fiesta» višemjesečni  projekat Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFP-a) u Bosni i Hercegovini, Specijalne olimpijade BiH i sedam gradova partnera projekta Tuzle, Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Bosanskog Petrovca, Bijeljine, Brčkog i Banjaluke. U projekat su kao partneri uključeni brojni zavodi, udruženja i organizacije roditelja i djece sa poteškoćama u razvoju.

«Fusion Fiesta» je u Tuzli, kao i u prethodnim gradovima u kojima je održan, okupio inkluzivne košarkaške ekipe u basketu 3×3. Pobjednik jučerašnjeg košarkaškog turnira je ekipa Sarajeva, drugoplasirana je ekipa Tuzle, a treća ekipa Banjaluke. Ukupni pobjednici košarkaškog turnira nastupiće na završnici koja će krajem novembra biti održana u Albaniji.

Jučerašnji  festival otvorenim je proglasio gradnočelnik Tuzle, Zijad Lugavić.

 

“Mi na ovakav način želimo da napravimo bolje okruženje koje će osobama sa poteškoćama u razvoju i na ovaj način poboljšati kvalitet života, unaprijediti kvalitet života  pomoći im da se osjećaju kao i svi građani, a ne da se osjećaju kao građani drugog reda. Velika je čast i zadovoljstvo biti partnerom ovakvim manifestacijama, ali i biti dijelom drugih projekata koji za cilj imaju promociju jednakosti. Grad Tuzla svojim brojnim aktivnostima želi pozitivno uticati na inkluzivne procese i biti pokretač promjena» – istakao je Lugavić.

 

Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine upravo je jedan od najvećih pokretača tih promjena, vodeći se sloganom «O inkluziji se ne priča, inkluzija se živi». Vrlo uspješna saradnja sa Populacijskim fondom UN – a, nastavljena je i projektom «Fusion Fiesta» u okviru kojeg su, još jednom, u inkluzivnim sportskim aktivnostima učestvovale stotine mladih osoba, sa i bez poteškoća iz svih dijelova BiH.

«Nekako po prvi put se vidjela vrijednosti inkluzije, vrijednost sporta, druženja, prijateljstva, i ono što je najvažanije da na neki način u saradnji sa UNFPA i Gradom Tuzla pobjeđujemo sve predrasude. Specijalna olimpijada BiH svojim brojnim aktivnostima nastoji što veći broj djece sa poteškoćama uključiti u sportske aktivnosti, a pomoću naših zdravstvenih programa poboljšati i način života cijelih porodica u kojima su osobe sa poteškoćama” – istakla je Kada Delić Selimović, direktorica Specijalne olimpijade BiH.

 

Festival «Fusion Fiesta» realizira populacijski fond UN – a, uz podršku Ambasade Italije u BiH, te je sama manifestacija prilika za promociju različitosti, inkluzije, ali i prilika za promociju kulture i tradicije, Italije i Bosne i Hercegovine.

“Mi to gledamo u saradnji sa mladima, posebno sa mladima koji imaju određene poteškoće, da se oni na pravilan način uključe u društvene tokove. Naša saradnja sa Specijalnom olimpijadom traje godinama i nadamo se da će današnji događaj napraviti ogroman iskorak u uvezivanju ljudi i nekim dobrim znanjima i motivaciji za zdrave iskorake u svojim mikrosredinama iz kojih dolaze” rekla je Marina Riđić,  predstavnica UNFPA.

Na današnjem festivalu učestvovali su članovi Udruženja «Oaza», Zavoda «Drin», Zavoda «Pazarić», Udruženja «Sunce» Istočno Sarajevo, Udruženje «Duga», Udruženje  «Koraci nade», Sportskog nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske – Banjaluka, Udruženja «Hrabro srce», učenici Treće osnovne škole iz Brčkog, «Vijeća mladih»iz   Bosanskog Petrovca, a podršku tuzlanskoj manifestaciji pružili su i članovi OKK «Sloboda», članovi Kluba specijalnih sportova Tuzla, Regionalnog košarkaškog saveza TK, Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta,   Edukacijsko rehabilitacijski kabinet “Eduland”, te učenici Osnovnih škola «Tušanj»,  “Pazar”, «Brčanska malta» i «Sjenjak».

U okviru «Fusion fiesta» festivala u nastavku su planirane manifestacije u Brčkom, Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Tokom jučerašnje manifestacije održan je besplatan skrining vida za sve učesnike, a u okviru zdravstvenog programa Specijalne olimpijade BiH, pod stručnim nadzorom kliničkog direktora SO BiH za pregled očiju, doktorice Melihe Halibašić i njenog stručnog tima, a uz podršku studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli, Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta i udruženja studenata  “BOHEMSA” i “MEDICUS”.

 

 

 

Na vrh