BiH

VELIKI GUBICI Elektroprivreda BiH: Od 1. juna cijena struje veća za 10 posto

JP Elektroprivreda BiH se oglasila o mogućem poskupljenju struje. U svom planu 2024.-2026. naveli su pretpostavku povećanja cijene. To bi trebalo biti prosječno 10 posto više od 1. juna.

“Odluka o promjeni cijene električne energije za kupce koji nisu samostalno izabrali snabdjevača već se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja, a što uključuje i kupce iz kategorije domaćinstva, u nadležnosti je Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK)”, naveli su iz Elektroprivede BiH.

Također, naglašavaju da se mora uspostaviti pozitivno poslovanje ove kompanije a preduslov za to je poskupljenje cijena električne energije.

“JP Elektroprivreda BiH prema FERK-u do sada nije uputila zahtjev za promjenu cijene električne energije za kupce koji se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja. Međutim, da bi se prije svega obezbijedila energetska stabilnost, potrebno je obezbijediti pozitivno poslovanje JP Elektroprivreda BiH. U tom kontekstu, Prijedlog Plana poslovanja 2024-2026. godina, predviđa pokretanje tarifnog postupka u 2024. godini”, naveli su.

Gubitak ove kompanije u 2023. godini je bio rekordan od čak 140 miliona KM.

Na vrh