Razlog njihovog obraćanja je, kako navode, konstituisanje izvršne vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

– Podsjećamo Vas da su potpisnici ovog dopisa, 17. januara 2023. godine, predložili Vas kao kandidata za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH, koji je rezultirao Vašim izborom 16. februara 2023. godine. Ovim putem želimo Vas podsjetiti na Vašu ustavnu obavezu da zastupate stavove i interese cjelokupnog bošnjačkog naroda u Federaciji BiH, čija je biračka volja sa prošlih Općih izbora pretočena u Klub Bošnjaka u Domu naroda, a u konačnici i u Vaš izbor na poziciju potpredsjednika Federacije BiH – navode u pismu.

S obzirom da se približava krajnji rok za formiranje novog saziva Vlade FBiH, te da, kako ističu, očigledno postoje namjere da se taj proces pokuša okončati mimo učešća i saglasnosti političkih predstavnika koji su dobili najveću podršku Bošnjaka, “pa i bez Vašeg učešća, želimo Vas upozoriti da bi davanje saglasnosti na prijedlog novog saziva Vlade FBiH u takvim okolnostima bilo protivno izbornoj volji bošnjačkog naroda, kao i duhu Ustava FBiH”.

 

– Definisanje prijedloga za premijera i novi saziv Vlade FBiH, čija je etnička struktura jasno propisana Ustavom FBiH, samo uz učešće predsjednice Federacije BiH, koja dolazi iz reda hrvatskog naroda, i drugog potpredsjednika Federacije BiH, koji dolazi iz reda srpskog naroda, predstavlja ignorisanje bošnjačkog naroda i njihove izborne volje, te grubo kršenje Ustava FBiH. Nakon što se ispune sve ustavne pretpostavke i obave potrebne konsultacije, gospodine Lendo vi ste taj koji treba dati imena članova Vlade FBiH iz reda bošnjačkog naroda. Neprihvatljivo je da to učine članovi rukovodstva FBiH koji dolaze iz srpskog i hrvatskog naroda, kao što bi neprihvatljiva bila i obrnuta situacija – navode u pismu bošnjački delegati.