Kult(ura)

Večeras online pozorišna izložba o Ivi Andriću Teatra kabare Tuzla

Pozorišno dokumentarna izložba “Festivalske virtuelne vrednote i Ivo Andrić” bit će prikazana večeras u 19.30 sati na web i facebook stranici Teatra kabare Tuzla.

Bavi se inscenacijama tog nobelovca na južnoslovenskim teatarskim scenama. Autor izložbe je Srđan Vukadinović sa saradnicima Emirom Hukićem, Damirom Pirićem, Avdom Smajićem, Amarom Mehmedinovićem, Edom Memićem i Jakubom Halilovićem.

– Prilagođavanje djela velikog autora ili adaptacija velikih romana za scensku pozornicu i inscenaciju je umjetnički i stvaralački postupak koji sobom nosi višestruke zamke. Dileme se uvijek javljaju u konačnici da li literarna potka nadvisuje kazališnu adaptaciju ili je scensko prikazanje uspjelo da odgovori zahtjevima i izazovnostima veličine i grandioznosti proznog štiva. Opasnost po uspješnu adaptaciju je veća ako je riječ o djelu koje je svevremeno i univerzalno. Tim više ako se radi o djelu koje je nadvisilo prostore ambijenta u kome je nastalo i u kome se prilagođava za daske koje život znače – saopćeno je iz Teatra kabare Tuzla.

Navodi se da je djelo autora ovjenčanog Nobelovom nagradom, kada se prilagođava scenskim zahtjevima i kada njegove misli sa scene izgovaraju dramski protagonisti, kulturološki događaj cjelokupnog ambijenta u kome se izvodi. Takav je slučaj i sa inscenacijama djela Ive Andrića koje su izvedene na južnoslovenskim pozornicama, ističe se.

Na vrh