BiH

VAŽNA VIJEST IZ TALINA: Novi status za BiH, Ukrajinu i Gruziju u NATO-u

“Vrijeme oklijevanja je prošlo. Dolazi trenutak istine. Ili ćemo izgubiti zajedno ili pobijediti zajedno. I moramo pobijediti.”

Kao dio sveobuhvatne reforme partnerstava Skupštine NATO-a usvojene u Talinu, Stalni odbor se složio stvoriti novi status u PS NATO za države koje teže pridruživanju savezu i službeno označiti Ukrajinu, kao i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, kao kandidate za NATO.

U još dvije važne odluke, Stalni odbor odlučio je unaprijediti Skupštinu Kosova s parlamentarnog promatrača na asocijativnog člana, kao i dodijeliti parlamentu Malte status asocijativnog člana.

Osim toga, pokrenuli su korake za unapređenje dijaloga i saradnje s južnim susjedstvom saveza i indo-pacifičkom regijom.

Ove promjene u partnerstvima moraju biti ratificirane od strane punog sastava Skupštine na proljetnom zasjedanju 2024. u Sofiji, Bugarska, krajem maja, saopćila je PS NATO-a.

“Moramo transformirati NATO za naredne generacije – jači nego ikad”, rekao je predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Michal Szczerba u svojim komentarima na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine NATO-a (NATO PA), koji je održan 23. i 24. marta u Talinu.

“Moramo osigurati da NATO nastavi isporučivati. Da ostane temelj i neophodni garant naše sigurnosti.”

“NATO je i mora biti savez demokratija, odlučan u obrani svakog centimetra savezničkog teritorija, na 360°, […] posvećen stajanju uz Ukrajinu do pobjede”, naglasio je predsjednik Szczerba obraćajući se o budućnosti NATO-a.

“Mora ostati savez koji pravedno dijeli koristi, terete i odgovornosti za našu sigurnost.”

Kada su se pojavili izvještaji da je ruska raketa, usmjerena prema Ukrajini, prekršila poljski i saveznički zračni prostor u ranim satima nedjelje, predsjednik Szczerba nazvao je taj incident “duboko zabrinjavajućim”.

“Rusija svakodnevno testira granice. Poljske i savezničke snage stoje budne, štiteći saveznički teritorij. Nedvosmisleno osuđujemo agresivne i destabilišuće akcije Rusije. Ovo ističe opasnost koju ruski rat protiv Ukrajine predstavlja i za nas.”

“U opasnijem svijetu, Sjeverna Amerika i Evropa moraju stajati snažno i ujedinjeno u NATO-u”, naglasio je Lauri Hussar, predsjednik estonskog parlamenta u svojim pozdravnim riječima. “Naša je jedinstvenost važnija nego ikad, dok se suočavamo s najvećom sigurnosnom krizom od Drugog svjetskog rata, izazvanom ruskom agresivnom politikom u Ukrajini.”

Godišnji proljetni sastanak upravnog tijela Skupštine okupio je preko 40 zakonodavaca iz 32-nacije saveza. Domaćin sastanka bio je Raimond Kaljulaid i parlamentarna delegacija Estonije. Na sastanku su delegati pozdravili NATO-ovog najnovijeg saveznika, Švedsku, za ovaj prvi sastanak na kojem su švedski parlamentarci učestvovali kao punopravni članovi.

U svom govoru Odboru za stalni odbor, premijerka Kaja Kallas naglasila je da vrata NATO-a moraju ostati otvorena jer to jača savez:

“Slijedeće sedmice Estonija slavi 20 godina u NATO-u. NATO je učinio Estoniju jačom – o tome nema sumnje – ali i naše članstvo ojačalo je savez, pokazujući kako zajedničke vrijednosti mogu poboljšati kolektivnu sigurnost ne samo u Evropi, već i u Avganistanu, Libiji, Iraku i Rogu Afrike.”

Prema premijerki, najbolji način da pokažemo da saveznici cijene svoju sigurnost je ulaganje u nju.

“Ruska prijetnja ostaje ne samo za nordijsko-baltičku regiju, već i za Evropu i transatlantsko područje uopće. Stoga moramo nastaviti naglašavati važnost odbrane, a najbolji način da to učinimo je ulaganje u odbranu. Ne samo 2% naše ekonomije, već barem 2,5%. Estonija sada ulaže više od 3% u odbranu.”

Samo nekoliko dana prije 75. godišnjice NATO-a, članovi su usvojili izjavu povodom toga: “NATO je uspio kroz sve promjene u sigurnosnom okruženju jer nije definiran onim protiv čega stoji, već onim za što se zalaže – za odbranu demokratije, individualne slobode i vladavine prava.”

Savezni zakonodavci također su pripremili svoje početne preporuke o tome kako saveznički lideri trebaju ojačati kolektivnu odbranu i odvraćanje, transformirati NATO i održavati punu podršku za pobjedu Ukrajine kada se sastanu na svom Samitu NATO-a 2024. godine u Washingtonu, D.C., 9. do 11. jula.

Konačne preporuke Skupštine za Samit NATO-a u Washingtonu bit će dogovorene tokom njenog proljetnog zasjedanja u Sofiji, Bugarska, krajem maja.

Članovi su putem video linka čuli od Ruslana Stefanchuka, predsjednika Verhovne Rade, o najnovijim događajima u Ukrajini.

“Trebamo prilagoditi našu politiku novim stvarnostima s obzirom na sigurnosni kontekst i stalnu prijetnju koja dolazi od Rusije koja neće odustati od osvajanja dijela evropskog kontinenta i istovremeno slabljenja i razdvajanja saveznika koliko god je to moguće,” rekao je predsjednik Stefanchuk.

“Vizija je jednostavna. To je pobjeda Ukrajine. To mora biti naš strateški cilj”, naglasio je predsjednik Szczerba govoreći o podršci Ukrajini. “Mora se stati uz Ukrajinu do pobjede i dalje. I moramo vrlo jasno reći: želimo Ukrajina u NATO-u što je prije moguće.”

“Strah i umor su slabosti koje si ne možemo priuštiti. Jer Putin neće stati u Ukrajini”, dodao je predsjednik Szczerba.

Članovi NATO PA također su razgovarali s Yehorom Chernievim, šefom ukrajinske delegacije u PS NATO-a, o tome kako najbolje podržati borbu Ukrajine za slobodu i opstanak.

“Zahvaljujući vašoj podršci, Ukrajina i dalje ostaje nezavisna i nastavlja svoju herojsku borbu”, naglasio je gospodin Cherniev.

“Moramo djelovati odlučnije i brže, pokazati odlučnost i spremnost za svaki razvoj događaja”, potaknuo je savezničke zakonodavce.

“Vrijeme oklijevanja je prošlo. Dolazi trenutak istine. Ili ćemo izgubiti zajedno ili pobijediti zajedno. I moramo pobijediti.”

(Vijesti.ba)

Na vrh