Eventi

„Vaše mišljenje o Mišljenju?“- Tuzla domaćin trećeg interaktivnog događaja o Mišljenju Evropske komisije

Pozivamo vas na interaktivni događaj povodom objavljivanja Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj Uniji. Mišljenje, uz prateći Analitički izvještaj, ukazuje šta Bosna i Hercegovina, njeni građani i izabrani predstavnici trebaju da urade kako bi se pridružili Evropskoj uniji. Napisano je na oko 200 stranica. Ali nemojte misliti da ćemo na ovom događaju prelaziti cijeli tekst!

Naprotiv, po prvi put ćemo kroz interaktivnu formu razgovora predstaviti najbitnije detalje iz Mišljenja, razgovarati o tome šta nas čeka, o promjenama koje slijede i kako će one uticati na naše živote. Saznajte o tome od šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Larsa-Gunnara Wigemarka.

Također će Sanja Hajdukov, privatna poduzetnica i vlasnica edukativnog centra Erazmo, pokušati povezati preporuke Mišljenja sa poboljšanjem obrazovnih kurikuluma, te zajedno s vama diskutovati o važnosti prakse u obrazovanju i/li zašto mladi čovjek u BiH prvi posao u prosjeku dobije u 27. godini. O zapošljavanju i kvalitetu radne snage, investicijama govoriće komercijalna direktorica firme „Megadrvo“ Sonja Gavrić, a Ilija Musa, profesor Sveučilišta u Mostaru o načinima na koji Bosna i Hercegovina može doseći evropske standarde u slobodi izražavanja. Kako možemo promijeniti okruženje nabolje? Ko će to promijeniti? Na šta nas Mišljenje obavezuje?

Svaki govornik ima maksimum 10 minuta da vas zainteresuje za tematiku. Putem elektronskog interaktivnog glasanja moći ćete odmah dati mišljenje i postaviti pitanje.

Ako ste zainteresovani da čujete dobre, nove, zanimljive ideje, da budete inspirisani, da upoznate nove ljude ili preispitate svoje mišljenje, znanje i stavove o Mišljenju, svakako nam se pridružite. Ovaj događaj ne čine samo govornici i program na bini, nego i vi- učesnici u publici koji aktivno razmjenjujete iskustva sa drugima.

„Vaše mišljenje o Mišljenju?“

15. augusta 2019. od 11:00 do 12:30

Narodno pozorište Tuzla, Pozorišna 4, Tuzla

Program:
Moderator Jan Zlatan Kulenović
Uvod: Video osvrt na događaje u Sarajevu i Banjaluci
11:00 – 11:03 Pozdrav, Jamila Milović-Halilović, šefica Komunikacija Ureda Evropske unije u BiH
Uvod: Video anketa: Građani o Mišljenju Evropske komisije
11:05 – 11:15 Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, Mišljenje Evropske komisije, šta se nalazi pred Bosnom i Hercegovinom
11:15 – 11:20 Interakcija sa publikom – glasanje, follow up
Uvod: Video anketa: Obrazovanje iz perspektive mladih ljudi iz BiH
11:22 – 11:32 Sanja Hajdukov, privatna poduzetnica i vlasnica edukativnog centra Erazmo, „Obrazovanje daje slobodu i baš kao ljubav, što ga više dajete, to ga više ima. Mi možemo bolje“
11:32 – 11:37 Interakcija sa publikom – glasanje, follow up
Uvod: Video anketa: Poslovno okruženje u BiH
11:40 – 11:50 Sonja Gavrić, komercijalna direktorica preduzeća MegaDrvo, Tržišna ekonomija u BiH: investicije, zapošljavanje, kvalitet kadra. Kako prema EU?
Uvod: Video anketa: Ljudska prava
11: 52 – 12:02 Ilija Musa, profesor na Sveučilištu u Mostaru „Dostizanje evropskih standarda u slobodi izražavanja i slobodi medija“
12:02 – 12:07 Interakcija sa publikom – glasanje, follow up
12:07 – 12:30 S Mišljenja na djela- razgovor s publikom, Lars-Gunnar Wigemark, Sanja Hajdukov, Sonja Gavrić i Ilija Musa
Zakuska
Druženje u networking prostoru
Više na:
Mišljenje
http://dei.gov.ba/dei/direkcija/sektor_strategija/Upitnik/misljenje/default.aspx?id=21774&langTag=bs-BA
Analitički izvještaj
http://dei.gov.ba/dei/media_servis/vijesti/default.aspx?id=21809&langTag=bs-BA

Na vrh