Komentari

Uzrok stradanja Bosne je u činjenici da su ovdje Bošnjaci muslimani većina!

Bojim se da je motiv stranaca za sve što rade u BiH i pritiska da se donesu antievropski zakoni, duboko antiislamski. Jer, izgleda da mnogi na ovom kontinentu u današnjim evropskim muslimanima gledaju nove Jevreje, poručio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Posljednjih mjeseci u javnom diskursu sve su češće ocjene da je BiH zapela u tranziciji jer većinu njenog stanovništva čine Bošnjaci, koji su većinski i muslimani. Imali smo poruke mađarskog premijera Viktora Orbana o problemu integrisanja dva miliona bh. muslimana u EU, ali i one brojne poruke tokom rata, zbog čega je branitljima BiH bio uveden embargo na oružje.

 

U kolumni na stranicama Patrije iz oktobra prošle godine profesor Esad Duraković determiniše upravo taj razlog za sporan odnos Zapada spram BiH.

“U svemu navedenom očigledna je konstanta, konzistentnost, a ne slučajna diplomatska ili politička greška. Temeljni uzrok je u tome što je riječ o Bošnjacima kao većinskim muslimanima. Najzad se mora reći da je to suština problema. Prisjećamo se – u toj konzistentnosti – riječi britanskoga premijera Johna Majora (1993.) upućivanih njegovom ministru vanjskih poslova, Douglasu Hoggu – da neće dopustiti da „muslimani u BiH dobiju naoružanje“; priznanja visokih francuskih oficira o tome kakve su pročetničke naredbe dobivali od francuskog predsjednika Mitterrana; Tuđmana i Bobana koji su proklamirali cilj da se dio Bošnjaka pokrsti a da se poubijaju oni koji na to ne pristanu”.

Sve bi ovdje bilo drukčije da nisu u pitanju Bošnjaci zato što su većinski muslimani. Sjetimo se iz ratnih vremena plemenitih riječi gospodina Bidena – riječi istine i časti – kada je javno, pred američkim Kongresom, svjedočio da bi se prema Bosni imao drukčiji odnos da nisu u pitanju muslimani.Čvrsto vjerujemo, poštovani gospodine Predsjedniče, da i sada stojite iza Vaših pravičnih riječi”, poručio je tada Duraković.

Profesor Duraković tada je napisao i da je to razlog zašto se Bosna i Hercegovina zlostavlja već duže od četvrt vijeka.

U pomenutoj kolumni predočio je niz namjernih „grešaka“ koje su toliko konzistentne da se pojavljuju u formi morbidne političke konstrukcije:

– Bosni kao žrtvi tri susjedske istovremene agresije nametnuli ste embargo na naoružavanje

– uskratili ste žrtvi pravo na samoodbranu, vi koji se u humanost zaklinjete.

– Kada su Bosanci ipak bili nadomak sigurna oslobođenja svoje zemlje, zaprijetili ste im NATO udarima ako pokušaju da je cijelu oslobode.

– Branitelje Srebrenice vi ste razoružali, proglasivši je sigurnom zonom UN, a potom ste upravo tu pustili najveće krvoloke da u epskim razmjerama masakriraju nenaoružane i nedužne Bošnjake.

– Potom ste te krvoloke nagradili, darivajući im na upravu baš tu oblast koju su i fizički i etički opustošili kao u svijetu antičkih tragedija. Je li to lice humanosti 20. vijeka?!

– Onda ste sazdali Republiku (taj pojam uzvišena značenja) na nepreglednom nizu masovnih bošnjačkih grobnica. Kakvoga li srama da takvom konstruktu date časni naziv REPUBLIKA!

– Zatim ste darivali najvećom svjetskom književnom nagradom – Nobelovom nagradom – Petera Handkea, prijatelja S. Miloševića, a još jednog poricatelja genocida. Velikog li poniženja za Nagradu i književnost! I kakvog smisla uopće ima umjetnost nakon takvog odlikovanja promotora genocida nad Bošnjacima?!

– Darivali ste na izuzetno visokom nivou odlikovanje Gideonu Greifu – još jednom krivotvoru i poricatelju genocida nad Bošnjacima.

Ne sluteći koliko je blizu, profesor Duraković još tada najavljuje “krepavanje evropskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini”, što nam ovih dana zorno pokazuje antidejtonski, diskriminatorni i antievropski nagoviještena izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, koji visoki predstavnik međunarodne zajednice namjerava nametnuti.

Hoće li bosanskohercegovački muslimani zaista proživjeti sudbinu Jevreja iz Drugog svjetskog rata, s jedinom razlikom u sredstvu za provođenje zločina, ponajviše ovisi od Evropske unije, SAD i Velike Britanije.


Komentari
Na vrh