Komentari

Uz obilježavanje Dana rođenja Martina Lutera Kinga – Da li se Grad Tuzla stidi svojih velikana?

Danas je u Tuzli uz nazočnost gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, predsjedavajuće Gradskog vijeća, Nataše Perić i par prisutnih vijećnika Gradskog vijeća položeno cvijeće na spomen bistu Martina Lutera Kinga. Ovim činom je obilježen Dan rođenja Martina Lutera Kinga, dan koji je u Sjedinjenim Američkim Državama praznik.

Ovo je više nego hvala vrijedna inicijativa vodećih ljudi našeg Grada jer ipak radi se o nobelovcu, i vjerovatno jednom od najvećih boraca za ljudska prava u historiji civilizacije. Između ostalog, govorio je da se „mrak ne može pobijediti mrakom, nego svjetlom“, da se „mržnja ne može pobijediti mržnjom, nego ljubavlju“. Svi smo ukorijenjeni i moramo nositi u sebi poruke koje nam je u naslijeđe ostavio on.

Međutim uz ovaj hvale vrijedan potez, ide i nameće se logično pitanje koje je prvi “naglas izgovorio” vijećnik u Gradskom vijeću Omer Berbić, a koji kaže:

  • Meša Selimović, Ismet Mujezinović, Franjo Leder, Pašaga Mandžić, Mirza Delibašić, Dragiša Trifković … nastavite niz. Niti na jedno obilježavanje rođenja Tuzlanskih velikana nisam dobio poziv kroz Vijeće ali sam ga dobio na dan obilježavanja rođenje Martina Lutera Kinga. Jasan je uzorak, ova gradska uprava se stidi naših velikana ili samo obilježava datum za biste koje su oni postavili. U svakom slučaju, sramota me koliko su postali bezobzirni.

 

Napišite nam šta vi mislite?

Na vrh