Kult(ura)

Uz Evropski dan jezika ukazano na bogatu jezičku raznovrsnost u Evropi

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas je prigodnim programom obilježen Evropski dan jezika kako bi se skrenula pažnja na važnost poznavanja stranih jezika i bogatu lingvističku i kulturnu raznovrsnost u Evropi.

Ukazano je ovom prilikom na važnost jezika i kulturne različitosti, uz poruku da su jezik i kultura jednog naroda temelj njegovog postojanja.

Savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Francuske u BiH Jean-Christope Thiabuad naglasio je važnost njegovanja jezika bilo kojeg naroda.

– Izrazio bih važnost poznavanje različitih jezika u cijelom svijetu. O tome danas u Tuzli učimo učenike i studente te bih naglasio važnost spoznavanja ljepote različitosti jezika – istakao je Thiabuad.

Sve zemlje Evrope danas predstavljaju značaj svoga jezika, kaže tajnik za ekonomiju i kulturu Ambasade Italije u BiH Carlo Marcotulli, naglasivši da se u BiH govore tri jezika, različita, a zapravo jednako razumljiva.

– To je veoma specifična situacija. Evropska unija sigurno može ponuditi specifična rješenja, jer se različiti jezici mogu ujediniti. Unutar Evropske unije imamo 23 jezika i u Evropskom parlamentu svi govore svoje jezike i svi su jednako prevedeni i jednako prihvaćeni – podvlači on.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić ističe da se na Univerzitetu u Tuzli njeguje misija svih europskih jezika.

– Poznavati evropske jezike je veliko bogatstvo za svakoga – kaže Hadžigrahić.

Evropski dan jezika obilježava se s ciljem očuvanja bogate baštine oko 225 evropskih jezika, a danas je najavljeno da Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli planira osnivanje Centra za evropske jezike.

Na vrh