Ljudi

Uz 79. rođendan akademika Envera Mandžića – Mandžizam ili doktrina memorabilije

Nije običaj, a trebao bi biti, da ljude od historijskog formata za života darujemo ljubavlju i poštovanjem. Jedno je osjećati, a drugo je reći. Zato ovog jutra, drugog marta, ispisujemo riječi u slavu jednog od najznačajnijih Tuzlaka u povijesti, akademika Envera Mandžića, koji danas ulazi u 80. godinu života. Možda za koju godinu nećemo imati priliku kazati Enveru Mandžiću: „Profesore, hvala Ti za ljubav prema Tuzli! Hvala Ti što si nas učio kako se voli grad! Hvala za sve što si nam ostavio!

 

 

Umjesto svega što bi se imalo reći o bogatom, a u kulturnoj baštini jedinstvenom životu i stvaralaštvu akademika Envera Mandžića, predložit ćemo sljedeće:

Da neka od tuzlanskih univerzitetskih ili kulturnih institutcija na sebe preuze obavezu pripreme programa u susret 80. godišnjici života akademika Envera Mandžića i obljetnicama rada na Univerzitetu i u kulturnom životu. To može biti naučni skup, okrugli sto, mjesto gdje bi se po oblastima zabaštinili svi oblici djelovanja i rada akademika Envera Mandžića, uz bibliografiju  i kalendarski pregled značajnih događaja.

 

 

p.s. O neologizmu „mandžizam”: U nekoj prilici prijatelji akademika Mandžića su smislili ovu riječ da označe sve čemu je akademik Mandžić rodonačelnik u našoj sredini, a što suštinski predstavlja doktrinu memorabilije.

 

 

piše Fatmir Alispahić

Na vrh