Aktuelno

Usvojeni nacrti zakona o osnovnom, te o srednjem odgoju i obrazovanju TK

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju ovog kantona.

Izmjenama ovog zakona vrši se usklađivanje postojećeg zakonskog rješenja, s obzirom na to da je od ove godine prestalo s radom Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, a započelo s radom Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Također, vrši se usklađivanje u pogledu promjene naziva, odnosno općina Tuzla je promijenila status u Grad Tuzla, kao novi oblik administrativnog organizovanja u okviru lokalne samouprave.

Sekretar ministarstva obrazovanja i nauke TK Arnela Topuzović izjavila je na konferenciji za medije nakon sjednice kantonalne vlade da su se izmjenama ovog zakonskog rješenja nastojali popraviti uslovi obrazovanja za učenike.

Navodi da je jedna od novina u nacrtu zakona osiguranje sufinansiranja prijevoza za učenike koji imaju prebivalište na udaljenosti većoj od dva kilometra od škole, podsjetivši da je dosadašnjim zakonskim rješenjem sufinansiranje bilo osigurano za učenike koji imaju prebivalište na udaljenosti većoj od četiri kilometra.

U pojmovnik zakona je uvedena kategorija saradnika, koji pružaju pomoć u komunikacijskoj i socijalnoj uključenosti učenika u odgojno-obrazovni proces, tehničku pomoć u kretanju i obavljanju higijenskih potreba učenika.

Također je uvedena kategorija stručnih saradnika za obavljanje specifičnih poslova i oblika rada za djecu s posebnim obrazovnim potrebama.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, iz sličnih razloga kao i o osnovnom odgoju i  obrazovanju.

Izmjenama ovog zakona predviđeno je uvođenje pravnih pretpostavki za organizovanje novog tipa gimnazije, gimnazije informacionih tehnologija, kao i uvođenje mogućnosti za stipendiranje učenika srednjih škola za deficitarna zanimanja, koje za cilj ima podsticanje učenika za upis srednjih škola i zanimanja koja su potrebna tržištu rada.

Na vrh