Politika

Usvojena inicijativa Kluba Demokratske fronte TK – Majke porodilje ostvarivati će pravo na novčanu pomoć u iznosu od 1000 KM

Inicijativa Kluba Demokratske fronte Tuzlanskog kantona je danas dobila svoj zakonski osnov za realizaciju. Iako su nas nazivali populistima, dokazali smo da je naša inicijativa ostvariva.

 

Skupština TK je danas usvojila zakonski osnov kako bi se omogućilo da zaposlene majke porodilje ostvaruju naknadu plaće u iznosu ne manjem od prosječne plaće u Federaciji BiH a nezaposlene majke porodilje da ostvare novčanu pomoć u iznosu ne manjem od prosječne
plaće u Federaciji BiH. Ovo znači da će ove kategorije majki porodilja ostvarivati pravo na naknadu plaće, odnosno novčanu pomoć u iznosu od 1000 KM.

 

Pored ovoga prava Skupština TK je danas usvojila i zakonski osnov za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1000 KM za djecu rođenu u periodu od godinu dana unazad od dana stupanja na snagu ovog Zakona, ukoliko poslodavac nije isplatio razliku plaće. Za provedbu ove inicijative iz Budžeta TK će biti izdvojeno 26 miliona maraka.

 

Klub Demokratske fronte Tuzlanskog kanton


Komentari
Na vrh