Tuzla

Usvojena inicijativa “Ime jednog roditelja“: Institucije Grada Tuzla više neće zahtijevati “ime oca“

Od danas stanovnici Grada Tuzle nisu primorani da u obrascima i formularima službi koje su u sastavu Grada upisuju “ime oca“, već imaju mogućnost upisati “ime jednog roditelja“.

Ova inicijativa je rezultat dugotrajne borbe Udruženja “Zaboravljena djeca rata“ i Anela Ibeljića, gradskog vijećnika u Gradu Tuzla koji je predlagač inicijative. Dosadašnja praksa je bila diskriminatorna. Pored neravnopravnosti, djeca rata, ali i djeca sa jednim roditeljem su bila primorana da objašnjavaju zašto ostavljaju rubriku oca praznu, što ih kažu dodatno retraumatizira.

 

Za mene je ova inicijativa bitna jer ne želim cijeli život biti obilježena imenom osobe koja je počinila najstrašniji zločin nad mojom majkom. Isto tako, bitna mi je jer sam željela otvoriti prostor da naše majke konačno dobiju svoje mjesto u društvenom i zakonskom kontekstu. Nije fer da svi moramo pisati ime oca ili kao ja stavljati X jer na taj način nam se uskraćuje pravo izbora ili za mene uskraćuje mi se mogućnost da pišem ime svoje heroine,svoje majke koja je pored svega što je preživjela, poletila kao fenix i omogućila mi život i sreću, hrabrost i snagu”, kaže Ajna Jusić, predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”.

 

Inicijativu je usvojio i implementirao Grad Tuzla, na osnovu inicijative Vijećnika Anela Ibeljića koja je upućena 30.06.2021. Osnovna potreba za uspješnom realizacijom se javlja zbog diskriminacije koju prolaze djeca rođena zbog rata, ali i umanjivanjem uloge majke u zakonodavnom sistemu BiH.

 

Nakon razgovora sa udruženjem, odmah sam na sjednici Gradskoj Vijeća predložio ovu inicijativu, koja je usvojena i od danas implementirana. Nema razloga da ne napravimo promjenu kojom ćemo otkloniti prepreke, spriječiti retraumatiziranje i pomoći djeci rata, ali i djeci koja imaju jednog roditelja. Moj posao je da pomognem i trudim se da to uradim onoliko koliko je u mojoj moći”, rekao je Anel Ibeljić, Vijećnik u Gradskom vijeću – Grad Tuzla.

 

Ovo je mali korak u borbi protiv sistema koji diskriminiše, ali veliki korak za one nad kojima se ta diskriminacija već dugotrajno i sistemski vrši ističu iz Udruženja.

Na vrh