BiH

Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini Rs

Na današnjoj sjednici Ustavni sud BiH je donio odluku o privremenoj mjeri kojom je usvojio zahtjev članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića, 11 zastupnika PD PS BiH i pet delegata Doma naroda PS BiH.

“Ustavni sud je donio odluku kojom se privremeno stavlja van pravne snage Zakon o nepokretnoj imovini Rs koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti koji je objavljen u Službenom glasniku RS”, kazala je predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić.

 

Ova odluka stupa na snagu odmah i objavit će se u Službenom glasniku BIH i službenim glasilima entiteta, te napomenula da odluka odmah stupa na snagu te nema roka kada će službeni listovi objaviti odluku.

“Ovo nije konačna odluka već je riječ o privremenoj mjeri do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH. Sud je ipak odlučio da argumentacija za donošenje privremene mjere ima više razloga. Iako novi zakon koji je donesen ima neke drugačije odredbe u odnosu na zakone koje je prethodno donosio zakonodavac u Rs-u i koje je Ustavni sud stavljao van snage, jasno je da se radi o složenim i teškim pitanjima i Ustavni sud je ocijenio da postoje razlozi da se ova privremena mjera donese i sa aspekta pravne sigurnosti i štetnih posljedica koje mogu nastati početkom primjene ovog zakona”, kazala je Galić.

 

Odluka nije donesena jednoglasno, Zlatko M. Knežević je dao izjavu o neslaganju sa ovom privremenom mjerom i o tome je upoznao Ustavni sud. Odluku je podržalo šest sudija.

Galić je kazala da nije bilo pritisaka da bi se donijela ovakva odluka, te su cijenili koja bi šteta mogla nastati primjenom ovog zakona.

Ona je najavila održavanje konferencije na kojoj će biti tema izvršenje odnosno neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH.

“Bit će pozvani sudionici svih nivoa vlasti, sudova gdje će se ozbiljno razgovarati o toj temi. Evropska komisija je jako zainteresovana za održavane te konferencije i oni će nam pomoći da to organizujemo”, kazala je Galić.

Na vrh