Aktuelno

Uskoro Skupština društva: Indijski investitor izlazi iz GIKIL-a?!

Lukavački GIKIL (Global Ispat koksna industrija Lukavac) do kraja januara trebao bi dobiti Nadzorni odbor u kojem više ne bi trebali sjediti članovi britansko-indijskog suosnivača GSHL-a, čijeg je prvog čovjeka Pramoda Mittala Kantonalno tužilaštvo Tuzla optužilo za organizovani kriminal. Iako sjednica Skupštine društva, koja će birati nove članove NO, još nije zakazana, postoje indicije da bi trebala biti održana u narednih nekoliko dana.

– Imamo informacije da bi sjednica trebala biti zakazana vrlo brzo, da se izabere i Nadzorni odbor i da možemo osigurati povoljne, dugoročne ugovore s kupcima, kazao je za Oslobođenje Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata GIKIL-a.

Da bi Skupština trebala biti održana uskoro potvrdio je i Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik u KHK-u, nekadašnjoj državnoj firmi koja je bila suosnivač GIKIL-a, uz GSHL, koji je posljednjih nekoliko mjeseci u likvidaciji.

– Koliko znam, radi se na sazivanju Skupštine. Ona je trebala biti održana prije Nove godine, ali je zbog tehničkih problema otkazana, tako da je očekujemo u ovom mjesecu, kazao je Kunalić.

Sjednica Skupštine je nakon hapšenja Mittala i trojice njegovih saradnika već bila održana, ali je bila nelegalna, što je zaključio i nadležni sud. Izabranom Nadzornom odboru je zabranjen rad. Tužilaštvo je naredilo hapšenje novoizabranih članova, koji su ponovo bili izabrani u ime GSHL-a, a GIKIL je ponovo ostao bez mogućnosti da osigura dugoročne ugovore.

Kako saznajemo, razlog što su tada ponovo izabrani članovi GSHL-a, a ne predstavnici GSHL-ovog likvidatora, jeste činjenica da nadležni sud nije imao rješenje da je likvidator preuzeo GSHL, što mu garantuje učešće u Skupštini i izboru Nadzornog odbora.

Na sjednici zakazanoj prije Nove godine likvidator je dostavio rješenje i pisano se obavezao da će doći, zbog čega je sasvim izgledno da se likvidator pojavi na ovoj sjednici i osigura izbor NO bez GSHL-a. Ostali članovi Skupštine trebali bi biti povjerioci KHK-a u stečaju te zajedno sa likvidatorom izabrati novi NO GIKIL-a.

Na vrh