Tuzlanski kanton

USKORO: Ramazanski program Televizije TK “Čekajući kandilje

”Pažljivo osluškujući potrebe i želje gledalaca, te uvažavajući njihove zahtjeve i sugestije, Radio – televizijaTuzlanskog kantona već godinama uspješno realizuje jedinstven ramazanski program, u samom vrhu po gledanosti, kultnu emisiju “Čekajući kandilje”.

 

Emisija “Čekajući kandilje” se realizira – emituje u mjesecu posta – Ramazanu, u okolnostima izuzetne delikatnosti s obzirom na vrijeme emitiranja, i intenzitet osjetljivosti kod gledalaca, posebno onih kojima je prije svega namijenjena.

U terminu dakle kada dnevni ritam posta dostiže svoj vrhunac, a gledaoci tog programa najzahtijevniji. Kako bi opravdali očekivanja i ukazano višedecenijsko povjerenje RTVTK vrlo ozbiljno pristupa ponudi, količini i kvalitetu+ zabavnih ali i ozbiljnih takozvanih edukativnih poruka, koje+ televizija šalje i nudi prije svih onima koji prakticiraju post+i poštuju koncept i ritam Ramazana.

Odgovornost s tim u vezi imaju svi učesnici u ovom apsolutno zahtjevnom ali i časnom žurnalističko- producentskom zadatku, jer time i televizija, kao najuticajniji medij, na svoj način doprinosi kulturnoj dimenziji ove duhovnosti bosanskih muslimana, ne utičući na slična osjećanja i kulturne i duhavne potrebe drugih naroda koji žive na ovim prostorima i konzumenti su televizijske ponude naše TV produkcije.

Ramazanski program RTVTK u osnovi ima svoj ustaljeni koncept i okvir mada se uvijek traga za novim programskim osvježenjima, kako ovaj inače vrlo gledan televizijski termin ne bi podlegao i poprimio formu klišea ili eventualno kiča, s čime se suočava svaka i ozbiljna televizija. Obavezan vjerski dio Ramazanskog programa „Čekajući kandilje“ koji se do sada realizirao u partnerstvu sa Muftijstvom tuzlanskim obuhvata rubrike: Ashabi, Poslanici, Čuvari poruke, Život sa vjerom, Ramazanske pitalice, Bošnjačkileksikon. Od nekih sadržaja, koji su dobili već naklonost publike ne treba ni u buduće odustajati nego ih samo treba obogaćivati novim sadržajima.

 

+Cilj nam je da gradimo mozaičnu, što bogatiju strukturu emisije „Čekajući kandilje“. Prateći estetske kriterije savremenog gledatelja, koji ne trpi istovjetnost i monotonost sadržaja, a i vizuelne dopadljivosti, rubriku Džematlije govore emitujemo putem linka sa terena, gdje ćemo ekranizirati primjere pozitivnih iskustava nekog konkretnog džemata. „Hude sudbe“ je rubrika koja namijenjena ženama iz sela ratnih hudovica Muftiluka tuzlanskog. Žene koje su svoju tugu pretočile u svoju snagu. Trideset žena, ratnih hudovica ispričalo je svoje priče, zabilježene okom kamere RTVTK-a.

Kraći uvod u rubriku je predstavljanje konkretnog sela u kome, nakon Srebreničke tragedije, sada žive samo hudovice. Predstavljene su običajne vrijednosti ramazana. Kako ramazan dočekuju i žive žene samotnjaci. Ekipa RTVTK-a posjetila je selo udovica Dobrak u kome živi jedna od njih, Saliha Osmanović, majka Nermina Osmanovića, koga otac zove da izađe iz šume, snimak koji je obišao svijet.

Kulturom sjećanja, majke i žene Srebrenice su nas podsjetile na golgotu stradanja Bošnjaka i razloge njihovog osobnog povratka u tu živu ranu sjećanja. Nova rubrika „Mahale“ predstavlja život određene mahale; ali i zanimljive dijelove, etno lokalitete, izvorišta – kult vode, značajne manifestacije koje se vežu za tu sredinu. Rubriku smo realizirali uz partnerstvo Zavoda za zaštitukulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

 

Prof.dr. Elvir Musić u rubrici „Riznica srca“ predstavlja neke fragmente iz učenja Rumija, kao važan i cjelovit putokaz onima koji krenu na sufijski put duhovnog usavršavanja. „Jezička sehara“ je rubrika kojom nas pisac Mehmed Đedović podsjeća na zaboravljene riječi iz našeg jezika odnosno, naše narodne poslovice i umotvorine. Novinarke; Sabina Grdžić, Almira Šehić, javljaće se uživo sa različitih lokacija i prenositi ramazansku atmosferu iz džemata, mahala, ulica, trgova i domova.

 

Ove godine se navršava trideset godina kako muslimani iz Bosne i Hercegovine+ kao prognanici dočekuju ramazan u preko 150 zemalja svijeta. Kako oni prakticiraju ovu važnu duhovnu potrebu, u neočekivanim okolnostima, uglavnom ukršćanskim zemljama, ilustrovaćemo na primjeru i iskustvima naših ljudi u Skandinaviji i Americi. Ramazanska sofra je nezobilazan dio programa, uz voditeljicu-novinarku Edinu Mateljić, nudimo kreativne ideje i jedinstvene recepte za iftarsku sofru. Propitujemo vaše znanje i nagrađujemo vaše učešće i povjerenje. Uz zvuke ilahija i sevdalinke ljepota ramazanskih noći biće upotpunjena.

Poseban produkcijski pečat dao je producent RTVTK-a, Fuad Memić.

 

Program „Čekajući kandilje“ uređuju i vode; Miralem Dautović i Erda Redžepagić,a u voditeljskom dijelu od ove godine je i novinarka Midheta Hrvić. Emisija „Čekajući kandilje“ počinje od 16 sati i 50 minuta i traje do 20. sati i 30 minuta.

 

Preporuka je i sehurski program RTVTK, čija je zadaća upotpuniti, uljepšati svako novo ramazansko jutro. Osim Muftijstva tuzlanskog partneri na realizaciji ramazanskog programa RTVTK su; Zavod za zaštitu kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa TK, Udruženje „Snaga žene“ Tuzla, kao i Organizacija šehida i poginulih boraca Općine Gradačac.Ramazan 1443. godine po hidžri /2022. godine provedite uz program Radio-televizije Tuzlasnkog kantona.

 

Vaša RTVTK, uz srca je sva!


Komentari

Na vrh