Ljudi

Uskoro izlazi iz štampe: BOSANSKI KRALJ PO DRUGI PUT MEĐU BOSANCIMA

Ravno prije 30 godina u Tuzli se pojavio čovjek koji je za sebe tvrdio da je nasljednik bosanskog kralja Tvrtka Kotromanića. Dobio je kolumnu u lokalnim novinama, odakle se obraćao napaćenom narodu.
Usred rata, Bosanski Kralj Funfo Kotromanić javno govori ono što niko ne smije čuti, a pogotovo reći: o ratnim profiterima, o prostituciji, o fildžan-državi, a Aliji i avliji…
***
Kolumne Funfe Kotromanića ponovo među nama…
…Ulice za ulizice * Elaborat o guzovima * Obrijte Gargamela! * Zapalila se voda * Zijan Evrovision * Zaglavila se glava * Funkcioneri, skidajte gaće! * Kruna od traktorske felge * Kruna osuđena na sex * Kraljevski obračun * Dvorac u liftu  * Visočanstvo je uhapšeno * Ni prdeži nisu više što su nekad bili * Trojajo jaje * Crijeva na prodaju * Bizmis s pacovima  * Mezetio kurje oči * Republika A(v)lija * Jebeš politiku bez bizmisa  * Onketa tako kaže * Funfo u crticama * + desetine šaljivih tema i slika iz 1993. godine
***
INDIRA KUČUK SORGUČ: U našoj medijskoj kulturi nije se nikad dogodilo da jedan izmišljeni lik, sa ukradenom slikom na kojoj je nekakav čovjek, postane uvrnuti kolumnista uvrnute kolumne, i da usred rata i tragedije dijeli nebulozne kraljevske savjete o najvažnijim pitanima ratnog trenutka.
*
SENADIN BAJRIĆ: Prvi put se suočavamo sa serijom medijskih dokaza da se neko negdje u ratu smijao i ismijavao našu vlast, što jezikom satire, što prisustvom humora u vremenu kad je sve bilo ozbiljno i opako.
***
Na vrh