Business

USKORO ĆE BITI OBJAVLJEN RED LETENJA: Stiglo odobrenje turske direkcije, Lumiwings leti iz Tuzle za Istanbul

Grčka aviokompanija Lumiwings dobila je odobrenje turske državne direkcije za letove na relaciji Tuzla – Istanbul. Riječ je o liniji za koju je odobrenje ranije dobila crnogorska državna aviokompanija Air Montenegro, ali je ono sada promijenjeno i glasi na Lumiwings.

“Odobrenje da Lumiwings leti za Istabul smo dobili i vrlo brzo očekujemo da bude objavljen red letova za zimski dio sezone, odnosno do 31. marta”, kaže Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT).

Inače, ugovor MAT-a i Lumiwingsa potpisan je nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala 2,5 miliona KM kao podršku ovom projektu u vidu subvencije, koja je koncipirana tako da će novcem iz budžeta TK biti pokriveni eventualni gubici aviopkompanije.

 

“U toku su pregovori s Lumiwingsom u vezi ljetnog reda letenja koji počinje od 1. aprila. Oni traže garanciju u slučaju gubitaka na način kako su dobili i za zimski red letenja. Turistička zajednica TK će provesti javni poziv za iskazivanje interesa pod određenim uvjetima, koji će biti koncipiran tako da sve strane budu zadovoljne. Mislim da će u skladu s tim biti planirana sredstva u budžetu TK za 2024. godinu”, kaže za Faktor Dževad Halilčević, direktor MAT-a.

Podsjećamo, Lumiwings iz Tuzle, u zimskom redu letenja, dva puta sedmično ima linije za švedske gradove Stockholm i Halmstad, nizozemski Maastricht, njemački Saarbrucken i danski Esbjerg. Prvi avion Lumiwingsa iz Tuzle poletio je za Halmstad 18. decembra i od tada niti jedan let, na pet postojećih destinacija, nije otkazan. Plan Uprave MAT-a je da tokom ljetnog reda letenja, koji počinje 1. aprila i traje do 1. novembra, iz Tuzle bude uspostavljeno 10 aviolinija Lumiwingsa.

Na vrh