Aktuelno

Uručene diplome prvoj generaciji STEM akademije

Polaznicima prve Science Technology Engeneering & Mathematics (STEM) akademije, Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA Tuzla danas su uručene diplome.

STEM akademija jedinstven je obrazovni pristup koji uči djecu logici, istraživanju i promišljanju, programiranju, robotici, upotrebi tehnologija, sigurnoj i odgovornoj digitalnoj komunikaciji i kolaboraciji, kroz samostalan i timski rad. Različlitih osam nivoa STEM akademije pohađaju djeca od 6 do 18 godina.

Voditeljica STEM akademije prof.dr. Samra Mujačić istaknula je da je ova akademija jedinstveni program u BiH i regionu, usmjeren na razvoj vještina u oblastima nauke, tehnologije, inžinjeringa i matematike kod djece od ranog uzrasta.

IMG_0203

– U budućnosti se očekuje da će više od 60 posto poslova biti u STEM područjima, pa čak i oni poslovi koji ne budu vezani za ta područja će podrazumijevati tu određene kompetencije – ističe Mujačić.

Po njenim riječima, ovaj program je koncipiran tako da djeca kroz modularan pristup, kroz robotiku, programiranje, logiku, dizajn i inžinjerstvo stiču specifična znanja.

– Naš fokus je više na kompetencijama u oblasti kritičkog razmišljanja i inovativnosti učenika, te da razviju timski afinitet, i da prepoznamo neke od njihovih karakternih osobina i da ih ispotenciramo – navodi Mujačić.

Program se realizira tokom sedam radnih mjeseci, jedanput sedmično po blok čas djeca rade u realnim okruženjima, na pravim robotima, programiraju igrice, konstruišu konstrukcije i druge zahtjevne zadatke.

Trener STEM akademije, inženjer elektroteknike Dejan Bojić ističe da su u prvoj generaciji, koja danas završava ovu akademiju, učenici podijeljeni u četiri grupe različitog uzrasta. Svaka grupa obrađuje slične oblasti, koje su prilagođene njihovom uzrastu.

Nastava je koncipirana na način da se učenicima sve ono što danas informacione tehnologije nude i što djeca kao konzumenti modernih tehnologija koriste, približi i da oblik u kojem će oni svojom kreativnošću i radom početi koristiti na drugačiji način, navodi Bojić.

Šestogodišnji Mak Pirić jedan je od učenika kojima je danas dodijeljena diploma STEM akademije.

Kaže da je zadovoljan onim što je naučio, te da je s kolegama kreirao jedan robot iz Star Warsa koji je programiran tako da može da hoda i radi na senzor.

Diplomu je danas dobio i Mak Šiprag, koji ima 12 godina, a učestvovao je u projektu u kojem je s kolegama programirao M-bota, gdje se mora doći do jednog mosta i sačekati da se podigne kako bi ga mogao preći.

Trinaestogodišnji Ensar Mujić pohađao je kurs za robotiku i programiranje, učestvovao je na projektu na kojem su radila tri člana, izradili su električnu gitaru koja ne radi na žice, već na tastere.

Diplome je danas dobilo 25 polaznika prve generacije STEM akademije, Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA Tuzla.

Na vrh