BiH

Urednik Žurnala Eldin Karić poručio da ‘šovinisti okupljeni oko SDA i Komšića žele napraviti ISIL na Balkanu’, stižu reakcije

Tek što su se donekle smirile reakcije na komentar sarajevskog univerzitetskog profesora Franje Šarčevića na društvenim mrežama koji je sliku gradonačelnice Sarajeva sa dječakom u maskirnoj košulji i beretkom sa ljiljanima nastalom povodom Dana nezavisnosti okarakterisao kao “simbol jednog beznadežno bolesnog društva”, stigao je novi, još direktniji i politički provokativniji.

“Franjo je simbol otpora nacošima svih boja. Šovinističko leglo okupljeno oko SDA, njihovog satelita Željka Komšića i zaljubljeno u nedjela Benjamine Karić, cipelari svakog ko javno prokaže njihovu namjeru da pod plaštom “građanske BiH” naprave ISIL na Balkanu”, napisao je, uslijed jedne rasprave na Facebooku, urednik portala Žurnal Eldin Karić.

Ukoliko niste zapratili šta je profesor PMF u Sarajevu izjavio u prilogu je screenshot …

Reakcije stižu sa gotovo svih strana, od članova i funkcionera političkih stranaka koje je Karić prozvao, preko političkih analitičara do ostalih korisnika društvenih mreža.

“Slobodna Bosna” donosi neke od reakcija:

“Pozdrav Američkoj ambasadi. Urednik Žurnala upravo je napisao da predsjednik Komšić, Benjamina Karić i SDA namjeravaju uspostaviti ISIL na Balkanu. Znam da se ne slažete, ali šta mislite kako će oni i njihovi glasači reagovati na ove optužbe od medija kojeg finansira USAID”, upitao je politički analitičar Haris Imamović.

“Zapanjen sam ovim jezikom. Eldin optužuje DF, SDA i Benjaminu da imaju namjeru da ‘pod plaštom gradjanske BiH naprave ISIL na Balkanu’. Eldina znam dugo, ali ovaj nivo mržnje i radikalizacije osobe koja radi na Žurnalu je šokantan. Potpuno preuzimanje Čovićevog narativa”, napisao je politički analitičar Reuf Bajrović.

“Opasne insinuacije, uvrede i neistine koje više nemaju veze sa slobodom izražavanja. Sada već postaje jasno da ovo više nije pojedinačan istup. Da li je moguće da se realizuje unaprijed pripremljen “media plan”? Kada ovakve opasne ali neistinite tvrdnje iznosi čovjek iz medija kojega finansira i američka agencija USAID onda se očekuje da i oni kažu da li se slažu sa iznesenim?”, kazao je delegat u državnom Domu naroda i član DF-a Dženan Đonlagić.

“Trudim se ne kritikovati novinare, i nikada nisam pravio pritisak na njih. Njihov posao je previse važan, čak i kada ga neki ne rade dobro, da bi se bilo ko igrao sa slobodom medija. Možete biti medij kojem je cilj da Trojka vlada zauvijek. Možete idoeloski biti i na strani Dragana Čovića i protiv ideje građanske države, to su legitimne političke pozicije.

Međutim, sloboda medija ne podrazumijeva da kao urednik jednog medija govorite da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine ima namjeru praviti terorističku organizaciju poput ISIL-a.

To nije sloboda, to su samo maliciozne uvrede ispunjene mržnjom, na koje nema pravo ni tinejdžer pod utjecajem hormona, a ne odrastao čovjek koji je preuzeo odgovornost javnog posla. Očekivao bih od ozbiljnih vladinih organizacija koje finansiraju medij kojim upravlja Karić, poput USAID-a, da zbog svoje reputacije reaguju na ovako gnusne uvrede, i opasne insinuacije”, poručio je zvaničnik DF-a Albin Zuhrić.

Na vrh