Business

Upućena inicijativa da se predmet Poduzetnišvo uvede u većinu škola TK (VIDEO)

Inicijativom za uvođenje izbornog predmeta Poduzetništvo u srednje škole na području Tuzlanskog kantona želi se na jednostavan način omogućiti učenicima da budu konkuretni na tržištu. Za sada, ovaj je predmet zastupljen u 20 škola, bilo kao redovni, izborni ili dio drugih predmeta.

Ova će inicijativa iz novoformiranog Ministarstva privrede biti upućena Pedagoškom zavodu i kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje kako bi se usaglasili nastavni planovi te odlučilo u kojim će se razredima izučavati ovaj predmet i u kojem obimu. Cilj je dati učenicima izbor bez dodatnog opterećenja.

– Očekujemo razvijanje poduzetničkih vještina kod učenika jer svakako postoji potreba, ne samo ovdje. Vrlo je bitno razvijanje poduzetničkih kompetencija za dalje osposobljavanje učenika za tržište rada, kako bi bili spremni da pokrenu svoje vlastite biznise – pojasnila je viši stručni saradnik za podršku i razvoj malim i srednjim preduzećima u resornom ministarstvu Adisa Gotovušić.

Iako je ovaj predmet zapravo dio dodatne edukacije učenika u srednjim školama, ipak je jedan od najvažniji za njihovu budućnost. Na ovaj način će oni ali i škole i Tuzlanski kanton ići u korak sa drugim državama Europske unije, gdje je ovaj predmet odavno u nastavnom programu.

Na vrh