Business

Upriličeno predstavljanje poslovnih ideja budućih mladih poduzetnika

Predstavljanje poslovnih ideja budućih mladih poduzetnika upriličeno je danas u zgradi „Grafičara“, u sali za sjednice Gradskog vijeća Tuzla. U ovoj fazi projekta „Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzle“ koji realizuje Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tuzla, 10 učesnika je predstavilo svoje poslovne ideje pred Komisijom za ocjenu poslovnih poduhvata i poslovnih planova, a nakon ocjenjivanja za najbolje je obezbjeđena finansijska podrška za početak i razvoj poslovanja u gradu Tuzli.

“Projekat koji danas prezentujemo je veoma značajan, posebno za mlade nezaposlene osobe. Riječ je o projektu koji se realizuje u saradnji sa Međunarodnom organzacijom rada, a koji finansira Europska unija. Kroz ovaj projekat će biti obuhvaćeno 120 mladih, nezaposlenih osoba, kojima će se kroz više linija podrška pružiti prilika da dođu do zaposlenja. Prva linija podrške odnosi se na to da 60 mladih osoba dobije priliku za prekvalifikaciju i stručno usavršavanje za poznatog poslodavca. Druga linija podrška jeste da 60 mladih nezaposlenih osoba dobije priliku za razvoj poduzetničkih ideja.

Danas svjedočimo drugom krugu ovog procesa, kada se prezentuju dobre poslovne ideje, pretočene u dobre poslovne planove. Pod mentorstvom stručnih osoba, koje su razvijale metodologiju razvoja ideja u poslovni plan, ukupno je učestvovalo 32 osobe. Komisija će danas saslušati prezentaciju razvijenih poslovnih ideja te ih ocijeniti ih. Oni koji budu najbolji, njih minimalno pet, a ukoliko ih bude i više biti će podržano iz sredstava budžeta ovog projekta, do 6.000KM.

Za one ideje koje ne budu podržane kroz ovaj projekat, a odluče se da registruju svoju djelatnost, biti će podržane iz budžeta Grada Tuzle kroz naš projekat Siguran start. Grad Tuzla svake godine podržava osobe koje su restrovale svoju djelatnost u toj ili protekloj godini, dakle u prvoj drugoj godini poslovanja, iz budžeta Grada Tuzle i na takav način mi još jednom podržavamo mlade. Podržavamo njihovo poduzetništvo, njihov ostanak u želji da rade ovdje I da imaju budućnost ovdje. Protekle godine Grad je podržao 179 obrta, a od tog broja 84% su bili mladi poduzetnici, što pokazuje opredijeljenost Grada Tuzle da bude partner mladima, da pravi ambijent za ostanak mladih, da pridajemo važnost mladima i da želimo na zajednički način, kroz partnerstvo, graditi kvalitetniju i svijetlu budućnost Tuzle”, – poručio je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tuzla je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju prilika zapošljavanja u lokalnim zajednicama dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju na lokalnom nivou.

Na vrh