Aktuelno

Upriličena promocija knjige “Protokol Gornjetuzlanske nahije 1873-1876. godine”Protokol

Historijsko blago koje je do nedavno pomno čuvala porodica Terzić iz Gornje Tuzle a koje je ne slučajno dospjelo u ruke profesora emeritusa Omera Nakičevića, predstavljeno je večeras u JU Centar za kultura u Gornjoj  Tuzli uz veliko interesovanje ljubitelja kulturno historijskog nasljeđa ovih prostora. Radi se o knjizi pod nazivom “Protokol (Defter) Gornjetuzlanske nahije 1873 – 1876.” koju je priredio, preveo i za istu predgovor napisao prof. Omer Nakičević.

Da se radi o više nego ozbiljnoj zbirci pisane korespodencije tadašnjih osmanskih vojnih dužnosnika iz Gornjotuzlanske nahije i careva i sultana smještenih u Turskoj, pokazuje i prisustvo eminentnih promotora ove zbirke prof. dr. Sead ef.Seljubca, prof.dr. Izeta Šabotića te prof.dr. Vedada Spahića, koji dijele mišljenje da se radi o izuzetno vrijednom djelu koje može poslužiti kako historičarima tako i istraživačima tadašnjih vojnih, političkih i ekonomskih prilika na ovim prostorima.

DSC_0039_800x534

“Riječ je o jako zanimljivoj publikaciji iz burnog vremena bh prošlosti u vrijeme nemira kada se priprema veliki rat i velika kriza, odnosno dolazak Austro-Ugarske vojske i pada Osmanskog Carstva.

-To su sadržaji koji do sada nisu bili poznati javnosti, a koji govore o ekonomskom, društvenom i političkom odnosu običnog čovjeka Gornje Tuzle i šireg prostora. Prema tim događajima koliko je vrijedno ovo historijsko blago najbolje govori podatak da se neki dijelovi ove zbirke upravo koriste za neka današnja shvatanja i istraživanja tih prilika ali i ovdašnjeg vremena.”- kazao je jedan od promotora prof.dr. Izet Šabotić.

-Ovo vrijedno blago čuvala je jedna uvažena, ulemanska porodica Terzić iz Gornje Tuzle. Naime, radi se o jako važnim povijesnim a manje književnim dokumentima koji na svojevrstan način opisuju jedno burno vrijeme pred dolazak Austro-Ugarske vojske i pred kraj vladavine Osmanskog Carstva na ovim prostorima. Zbirka sadrži jako puno događaja svakodnevnog života ali istovremeno sa puno osvrta na vojnu, bezbjedonosnu i ekonomsku situaciju te pregršt primjera kako se stanovništvo štitilo od tih burnih vremena”- kazao je prof.dr Sead ef Seljubac.

Defter broji devedeset jedan nepaginirani list bez korica i bilo kakva naslova, sa petsto sedam pisama vezanih za Gornju Tuzlu i Gornjetuzlansku nahiju. Sadržaj dokumenata je različit, ali veći dio njih govori o vojnicima, posebno onima koji bespravno napuštaju izvršenje vojne obaveze.

Organizatori ove promocije su bili Centar za napredne studije iz Sarajeva i Radio Inat iz Gornje Tuzle.

Treba svakako napomenuti na samom kraju da je promocija ovog književno-historijskog rukopisa održana u prepunoj sali Centra za kulturu Gornja Tuzla uz podršku većeg broja donatora i organizacija iz Gornje Tuzle.istorijsko

Na vrh