Aktuelno

Upriličena akademija 343. generacije učenika Behram-begove medrese (VIDEO)

Akademijom upriličenom danas u Bosanskom kulturnom centru Tuzla ispraćena je 343. generacija učenika Behram-begove medrese.

Tom prilikom, razredne starješine prozvale su 142 učenika i poželjeli im uspjeh u daljnjem životu.

Ova generacija broji 69 učenika i 73 učenice. Generacija je karakteristična po tome što ima dva hafiza i četiri hafize, a 13 učenika i učenica, tokom školovanja u Medresi, učestvujući na brojnim takmičenjima na kantonalnom, nivou Federacije BiH i Rijaseta, zauzeli su jedno od prva tri mjesta.

U kulturnom dijelu programa nastupili su članovi horske i dramske sekcije. Izveden je dio drame “Ilhamijin put” autora Rešada Kadića, a članovi literarne sekcije recitirali su tekstove Skendera Kulenovića i Mehmedalije Maka Dizdara.

– Učenici su kao temu ovog programa odabrali temu “Ljubav prema domovini” iz razloga što i oni primjećuju odlazak mladih ljudi iz BiH, te su kroz svoje radove poručili svima da će se kroz obrazovanje boriti za bolji život u svojoj domovini – kazao je Feni profesor Medrese Ali Hasanović.

Brojnim gostima prigodnim govorima na važnost ove obrazovne institucije ukazali su direktor Medrese Ahmed-ef. Hatunić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku TK Fikret Vrtagić.

Behram-begova medresa u Tuzli je najstarija obrazovna institucija u sjeveroistočnoj Bosni i među najstarijim je medresama našega podneblja.

Sastoji se danas od školskih, internatskih zgrada, vakufskog objekta i novoizgrađene džamije. Od 1993. godine u Behram-begovoj medresi neprestano se ulažu napori za poboljšanje prostornih i organizacijskih uvjeta za ostvarenje što kvalitetnijih odgojno-obrazovnih rezultata.

 

Na vrh