Tuzla

Upozorenje Službe civilne zaštite Grada Tuzle

Iz Službe civilne zaštite Grada Tuzle upozoravaju građane da brojni požari na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama mogu nastati paljenjem  suhe trave i rastinja na poljoprivrednim površinama i izazvati ogromne  materijalne štete, pa i ljudske žrtve.

Civilna zaštita apeluje da se građani pridržavaju zakonskih odredbi i ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora. U slučaju nekontrolisanog širenja požara potrebno je što hitnije pozvati vatrogasce na broj 123 ili Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122, a po potrebi Hitnu pomoć na broj 124.

Izazivanje požara predstavlja više krivičnih djela, kao što su izazivanje opće opasnosti i izazivanje šumskog požara, za što su predviđene sankcije, novčana kazana ili kazna zatvora.

Apeluje se na sve građane da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu i okoliš, jer svaka nepažnja može imati velike polsjedice po prirodu i okoliš, pa čak i ljudske žrtve.

Na vrh