News

Univerzitet u Tuzli: Obilježena 43. godišnjica rada

Univerzitet u Tuzli danas je obilježio svoju 43. godišnjicu od osnivanja. Svečanoj akademiji, koja je upriličena ovim povodom, prisustvovali su brojni predstavnici akademske zajednice sa područja cijele Bosne i Hercegovine, rektori univerziteta u Bosni i Hercegovini sa kojima Univerzitet u Tuzli već dugo sarađuje, te predstavnici javnog i političkog života našeg kantona.

Svoju čestitku na obilježavanju godišnjice izrazio je i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, te ukazao na neophodnost usklađivanja upisne politike sa realnim potrebama tržišta rada.

„Danas obilježavamo 43 godine u kojima je Univerzitet izgradio dobre temelje i stabilnu osnovu, ali nakon kojih se i dalje mora unaprjeđivati kako bi bio u mogućnosti da se uhvati u koštac sa svim izazovima koje moderno društvo stavlja pred visoko obrazovanje. Na svima nama, a posebno na mladim univerzitetskim profesorima, je da tu osnovu dalje nadograđujemo i usmjeravamo“, kazao je premijer Tulumović i dodao da „određenih kadrova imamo i više nego što to naše tržište rada može apsorbovati, ali isto tako moramo jasno reći i da smo u deficitu sa određenim kadrovskim profilima. Imajući ovo u vidu, u budućim akademskim godinama više pažnje moramo posvetiti upisnoj politici i harmonizirati je sa potrebama privrednih subjekata i uopće tržištem rada u našem okruženju. Ali da ovo ne bi bila samo floskula, ovom prilikom molim menadžment Univerziteta da u kreiranje upisne politike aktivno uključi i predstavnike privrednih subjekata. Osim upisne politike, i cjelokupan obrazovni proces moramo prilagoditi savremenom tržištu rada“, kazao je premijer Tulumović.

Obraćajući se studentima, Premijer je istaknuo da na diplomu ne gledaju kao na kartu za odlazak iz Bosne i Hercegovine.

„Odlaskom odavde, ovu ćete zemlju prepustiti onima koji je ne zaslužuju. Vaš čestit i zaslužen uspjeh neka bude za ugled generacijama koje će doći poslije vas“ kazao je premijer Tulumović te rektorici Univerziteta u Tuzli Nermini Hadžigrahić, cijenjenim profesorima, saradnicima, studentima ali i cjelokupnoj društvenoj zajednici čestitao 43 godine uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Tuzli.

Na današnjoj svečanosti rektorica Hadžigrahić je najistaknutijim studentima uručila Zlatne plakete, promovisala profesore koji su ove godine izabrani u zvanja redovnih profesora, kao i profesore koji su stekli zvanje emeritusa.

U ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjoj svečanosti su uz premijera Tulumovića pristustvovali ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić i ministar za kulturu, sport i mlade Srđan Mićanović – saopšteno je iz Odjela za informisanje Vlade TK.

Na vrh