Lični stav

Una Selman Žilić – Totalno iskreno: KAKO JE BITI ŽENA U SPORTU!?

Kako pojedinci uništavaju sport. Djeca su nam prepuštena na milost i nemilost pojedinim funkcionerima bez časti i karaktera.
👉 Od 25 do 27.11.2021. godine u Rijeci se održava Balkansko prvenstvo u karateu.
👉 Kao selektor ženske juniorske reprezentacije na zahtjev kancelarije Karate saveza BiH, dana 23.11.2021. godine sam kao selektor potvrdila učešće na prvenstvu u svojstvu selektora.
👉 Nakon potvrde učešća istog dana dobijam spisak delegacije Bosne i Hercegovine gdje na spisku službenih lica saveza pod rednim brojem 5 se nalazi i moje ime.
👉 Nakon toga organizujem svoje poslovne i privatne obaveze i pripremam se za sutrašnje putovanje u Rijeku.
❗ Rano jutros, dan prije putovanja na e-mail dobijam novi spisak učesnika Balkanskog prvenstva na koje slučajno uviđam da na spisku službenih lica nedostaje moje ime. Od ukupno nas 8 izbačena sam sa spiska jedino ja kao selektor dok je na spisku ostalo 7 drugih članova delegacije (muškaraca), što dovoljno govori o statusu žene u bosanskohercegovačkom sportu.
👉 Smatrajući da se radi o gramatičkom propustu odmah u 07:23h ujutro kontaktiram Ramiza Potura Generalnog sekretara i obavještavam ga o napravljenom propustu.
❗ Generalni sekretar putem sms-a mi dostavlja odgovor: “Na osnovu prijedloga sportskog direktora a uz saglasnost predsjedništva i uz znanje UO, nažalost Uno ne ideš. Lp”.
👉 Odmah šaljem e-mail Karate savezu BiH, predsjedništvu, sportskom direktoru, članovima UO, kolegama selektorima sa zahtjevom da mi se pismeno izjasne o razlozima izbacivanja mene kao selektora sa spiska?
❗ Jedino dobijam odgovor od g. Asmira Šete koji me informiše da sam uklonjena sa spiska prije nego što je UO razmtrao spisak. Ovom prilikom se zahvaljujem kolegi Šeti, koji je jedini među kolegama odgovorio na moj mail. Hvala ❤
Konačan epilog? Kao jedina žena selektor u sastavu reprezentacije Bosne i Hercegovine bez ikakvog razloga neću biti dio delegacije.
Delegaciju reprezentacije BiH čini 50% djevojčica.
Koristim ovu priliku da svim takmičarima, Karate reprezentacije BiH poželim mnogo sportske sreće, uspješan nastup bez povreda. Posebno želim poželjeti sreću mojim juniorkama, koje su do sada uvijek osvjetlale obraz naše Bosne i Hercegovine.
Una Selman Žilić
selektor ženske juniorske karate reprezentacije BiH

Komentari
Na vrh