Kult(ura)

UNA FILM: U Podstijeni počelo snimanje igranog filma “Amanet”

Nakon višemjesečnih priprema, u  busovačkom selu Podstijena protekle sedmice je pala prva klapa za igrani film „Amanet” u režiji Mirze Begovića koji je uz Nijaza Begovića i scenarista filma. 

 

“Amanet” je komedija o životu glavnog lika Asada koji se nakon školovanja u gradu vraća u rodno selo gdje želi da oženi ljubav svog života, ali individualna drama svakog čovjeka koji živi u selu mu postaje prepreka.

 

 

Radnja filma se odvija u kasnim osamdesetim godinama i upoznaje nas sa različitostima svih likova, nama samima, kulturom, običajima i tradicijom. Direktor fotografije na filmu je Nevres Softić, a uloge ostvaruju Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić, Minka Muftić, Iva Filipović, Adem Smailhodžić, Mugdim Avdagić, Irfan Kasumović, Emrah Halilović, Sabina Kulenović, Tihana Miličević.

Igrani film “Amanet” produciraju BZK “Preporod” Busovača, “AmfiTeatar” Busovača i produkcija Hudhud pro, Sarajevo, a izvršni producenti su Amra Begović I Ajdin Hasanić.

 

 

Snimanje filma će trajati do početka mjeseca jula, a bosanskohercegovačka publika će “Amanet” imati priliku gledati u kinima od oktobra. Film je podržan od Općine Busovača i Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta KSB/SBK.


Komentari
Na vrh